Englenes By (1998)
Kill your darlings!
Hva skjer når en engel forelsker seg i et vanlig menneske og lengter etter det jordiske livets gleder?
Filmen City of Angels (1998) handler om en engel i en slik situasjon, Seth (Nicolas Cage). Han er i tjeneste som usynlig skytsengel for trengende i Los Angeles (hvor ellers?). I fritiden sitter han på veiskilt eller hustak og dingler med bena, sammen med sin englekollega Cassiel (Andre Braugher) og småprater om tilværelsen. I arbeidstiden verner han om Maggie (Meg Ryan), en hjertekirurg som fortviler over en pasient hun ikke klarte å redde. Seth forelsker seg og gjør seg synlig for henne, noe man visstnok ikke skal gjøre som engel. Maggie gjengjelder Seths følelser, men hun blir skeptisk til Seths ukjente fortid, og fordi hun selvfølgelig ikke forstår hva hans hemmelighetskremmeri går ut på, føler Maggie seg såret av hans reaksjonsmønster. Når hun så vurderer å gifte seg med en annen, skjønner Seth at toget er i ferd med å gå, men å fortelle henne at han er en engel, er blitt ham sterkt frarådet. Hun ville aldri forstå (er realist og tror ikke på engler), og en jordisk og en engel ville heller ikke fungere sammen. Siden engler ikke er deltagere i den sanselige verden, har Seth ingen fysiske følelser. Han eier verken smakssans eller erogene soner, men han har et valg: Ved å la seg falle til jorden uten frykt, kan han forvandle seg til et vanlig dødelig menneske, og bytte udødelighet med livets små og store gleder. "I fell in love", sier Seth, før han faller til jorden som menneske.
Høres noe av dette kjent ut? Kanskje ikke så rart, for City of Angels er en amerikansk, romantisk banalversjon av Wim Wenders fantastiske (og urørlige!) klassiker Wings of Desire (1987), som forøvrig alle filmelskere bør få med seg. Det blir meningsløst å skulle sammenligne de to filmene videre, for de beveger seg på ingen måte i samme kosmos. Wenders film er eksperimentell i form og innhold, har dybde og skjønnhet, og ingen av superlativene som kan betegne Wings of Passion, kan man forsvare å ta i sin munn ved omtale av City of Angeles. Et uunngåelig spørsmål dukker stadig opp i hodet: Når Wenders har gjort noe så bra før, hvorfor i h***ete forsøke å lage en slags vulgærversjon på nytt?
Litt bakgrunnsforsking viser at manusforfatter Dana Stevens har pleiet sine "darlings". Hun "elsket Wings of Desire, og har siden hun så den alltid ønsket å lage en slik film". Det lukter sentimental romantikk av denne forutsetningen, så det er kanskje ikke så merkelig at filmen har blitt det samme. Hadde det ikke vært for Nicolas Cages innsats som mystisk og melankolsk mørk mann, ville filmen sunket i en sjø av sukkervann. Meg Ryan spiller OK, men blir mest bare søt og vimsete, og tilfører ikke rollen nok substans. Men det er altså i manus de største feilene ligger. Filmen berører flere spennende temaer som følelser kontra fornuft, ønsket om full kontroll, intuisjon og menneskets utilstrekkelighet. Filmen påstår også at fri vilje er Guds største gave til menneskene, men ingen av temaene får dessverre noen skikkelig behandling. På en ganske banal måte kommer filmens budskap fram: Man skal nyte livets små, fine øyeblikk, det er de som teller.
Formen flyter ut i lange, lyriske partier med musikk som skal være talende for handlingen, og det er nesten smertefullt å se filmen utvikle seg fra ganske spenstig og småinteressant, til et tårevått melodrama..
DVD-utgaven trekker faktisk filmen en hel karakter opp. Ikke bare har den noe av det skarpeste og klareste bildet undertegnede har sett på DVD-formatet (det kan nesten bli litt for mye av det gode...), og god lydmix med veldig definert dialog, men det er også bra med tilleggsmateriale: En dokumentar om filmproduksjonen der skuespillere, regissør (Brad Silberling) og andre medvirkende forteller om sitt forhold til produksjonsprosessen og resultatet, pluss et utvalg ekstra scener med kommentarer av regissøren og klipperen (Lynzee Klingman), som diskuterer hvorfor scenene ikke ble brukt. Interessant. Det er også et KORT intervju med Peter Gabriel og Alanis Morissette, som har laget musikken, i tillegg til det vanlige DVD-materialet.
Den flotte DVD-utgaven til tross: Bruk din frie vilje, og velg bort denne filmen!