Cosmos Boxed Set [Collector's Edition - 7 DVD] (1980)
Billions and billions and billions...
Det er nesten så en romfartsentusiast får en liten klump i halsen når han åpner opp Cosmos-boksen og syv skinnende og vakre DVD-plater åpenbarer seg, alt innpakket i en lekker og veldesignet boks som står fint i stil til innholdet. Her er det mange gode minner som trenger seg på; det første møte med Carl Sagan som guttunge foran tv-skjermen hvor universets mysterier ble klargjort litt hver uke og utallige timer med studier av boka Cosmos som ble gitt ut i forbindelse med serien - den har fremdeles hedersplass i hyllen og det vil den nok også ha i overskuelig framtid. Men det tar seg jo enda bedre ut nå når denne Cosmos-boksen står og glinser ved siden av...
Carl Sagan og hans Cosmos-serie burde knapt trenge noen videre introduksjon for de av dere som har litt interesse for vitenskap generelt og astronomi spesielt; tv-serien har gått sin seiersgang verden over og er på en måte litt historisk, fordi den gav støtet til en enorm mengde med populærvitenskapelig programmer, magasiner og bøker som vi den dag i dag tar for gitt. For Sagan var det nemlig et poeng at astronomi og andre grener av vitenskapen burde være tilgjengelig for folk flest og ikke bare en liten hardtstuderende elite. Og ikke nok med det; vitenskap er noe spennede og fantastisk som ofte langt overgår den menneskelige fantasi.
Mannen selv har blitt en slags legende innen astronomi- og romfartskretser og han var involvert i mange prosjekter i sin levetid, deriblant Viking-sondene som landet på Mars i 1976, Apollo-prosjektet som bragte det første mennesket til månen i 1969 og et av de tidlige SETI-prosjektene, for å nevne noen av høydepunktene. I tillegg til å lage Cosmos-serien skrev han også en science fiction-romanen Contact, som siden ble filmatisert av Robert Zemeckis, med Jodie Foster i hovedrollen som SETI-forskeren Ellie Arroway. Og mer hadde det helt sikkert blitt om han bare hadde fått muligheten, men dessverre døde han av kreft i 1996, bare kort tid før Contact hadde kinopremiere.
Litt spennede var det selvfølgelig å putte den første platen i spilleren - denne serien er nå tross alt blitt over 20 år gammel. Har den godeste Sagan mistet grepet etter så mange år eller er dette fremdeles severdig materiale? Det er liten grunn til bekymring; det er ingen tvil om at han fremdeles er i stand til å fenge med sin entusiasme, sine fortellinger, historiske anekdoter (gjerne brukt som paralleller til hendelser i mer moderne tid) og illustrasjoner av stjerner, planeter og galakser. Han formidler vitenskap slik vitenskap bør formidles; som noe interessant og spennende og med gode pedagogiske virkemidler, som for eksempel den kosmiske kalenderen hvor universet ble skapt 1. januar og de videre hendelsene så skjer i de påfølgende av årets tolv måneder. Meget illustrerende.
Samtidig er det ikke fritt for at man må trekke litt på smilebåndet av og til. Selv Sagan var jo et offer for sin egen tid, noe som blir veldig tydelig enkelte ganger i valg av produksjonsdesign og "spesialeffekter". Et eksempel på dette kan være sekvensene hvor han står på broen i sitt "romskip" og reiser rundt i universet. Kanskje ikke akkurat slik det hadde blitt gjort i dag, men noen stor innvending er det jo heller ikke. Og selv om han tar et skarpt oppgjør med all kvasi-vitenskap i løpet av serien, enten det gjelder nåtidens UFO-entusiaster eller fortidens egyptologer med heller tvilsomme teorier, så er han mer enn villig til å la spekulere litt i for eksempel hvordan liv på andre planeter kan se ut eller i å romantisere historiske figurer en smule. Det blir jo litt mer fargerikt av slikt, men de mest fundamentalistiske vitenskapsentusiastene der ute vil kanskje himle litt med øynene av de mest ytterliggående fantasifluktene.
At Carl Sagan var en meget ambisiøs mann er det vel knapt noen tvil om, og Cosmos-serien er da også et ditto ambisiøst foretak. I løpet av de tretten episodene tar Sagan for seg en rekke temaer, som universets opprinnelse og livets opphav her på jorden, historien om astronomen og vitenskapsmannen Johannes Kepler, spørsmålet om hvorvidt det finnes liv på Mars, de gamle grekernes oppdagelser, hvordan stjerner fødes, lever og dør, hjernens utvikling og den menneskelige intelligens, samt muligheten for at det finnes intelligent liv andre steder i universet. Dette er bare noen få utvalgte eksempler på de utallige interessante områdene som dekkes.
Spennvidden i serien er stor, noe som gjør at Sagan generelt ikke går så mye i dybden, men mer skraper borti overflaten på en rekke spennende områder. For en som er litt inne på temaene romfart og astronomi er det med andre ord ikke så mange nyheter han kommer med. Men som en introduksjon til denne delen av vitenskapen fungerer Cosmos-serien helt utmerket - det var som sagt denne rollen Cosmos spilte for undertegnede.
Det største problemet med en såpass gammel produksjon er selvfølgelig at det innenfor mange av de overfornevnte områder har skjedd en mengde forskning og blitt akkumulert en hel del viten siden 1980. For å bøte på at serien har blitt såpass gammel følger det med en liten snutt på slutten av enkelte episoder hvor seeren oppdateres på det temaet som akkurat har blitt diskutert. Samtidig kan man fra menyen velge en egen "science update"-undertekst. Hvis denne er slått på vil det fra tid til annen dukke opp en tekst på skjermen som forteller litt om hva nyere forskning har konkludert med innen det temaet som diskuteres (hvor mye denne er i bruk varierer mye fra episode til episode). En ganske smart måte å gjøre det på, og samtidig en god utnyttelse av DVD-formatets muligheter. Men det er i det hele tatt ikke så mye det dreier seg om for i utgangspunktet er Cosmos-serien en ganske tidløs affære, laget på en slik måte at den ikke vil gå ut på dato med det aller første.
Et annet av ankepunktene mot denne utgivelsen er dog at man bare vil ha mer, mer, mer. Vi hadde kanskje ønsket en ny og dyptpløyende dokumentar om den Mars-forskningen som har funnet sted i det siste og hva med en litt grundig gjennomgang av de framskrittene som er gjort på SETI-fronten. På den annen side kan man kanskje si at det ville være å undergrave serien litt, den har jo en slags historisk verdi i seg selv, uten supplerende materiale. Men undertegnede skulle jammen gitt mye for en moderne oppfølger til Cosmos; tretten nye episoder laget med dagens viten og perspektiv, signert Carl Sagan. Men det nytter lite å drømme om slikt; det nærmeste vi kommer er boken Pale Blue Dot (med undertittelen A Vision of the Human Future in Space), utgitt av Sagan i 1994, og som i form minner en hel del om Cosmos-boken.
Rent DVD-teknisk holder Cosmos-boksen en helt grei kvalitet. Alderen merkes først og fremst i det litt støvete og kornete bildet, som visstnok skal ha blitt oppgradert en del i forhold til originalen. Ikke mye å skryte av etter dagens standard selvfølgelig, men det kan man da heller ikke forvente av en så gammel produksjon. Lyden kommer i form av et spor i Dolby Digital 5.1, uten at bruken av surroundeffekter er altfor påfallende. Musikken bør imidlertid nevnes spesielt - den er svært stemningsskapnede og karakteristisk, og det er lagt inn en funksjon som gir deg muligheten til å bare spille lydsporet med musikk og effekter dersom det skulle være ønskelig. De av dere som bare har spiller som er sone 2-kompatibel har forresten ingenting å frykte ettersom dette er en sone 0-utgivelse og dermed kan avspilles i alle DVD-spillere.
Så er det verdt å investere i Cosmos-boksen? Vel, i en tid da de fleste har tilgang til Discovery og utallige programmer om romfart og astronomi (hvorav de fleste vel å merke er av langt dårligere kvalitet enn denne serien) kreves det kanskje litt mer enn middels interesse for å gå til innkjøp av denne DVD-samlingen. Målgruppen er vel først og fremst personer som har et forhold til denne serien fra før av og gjerne vil inkludere den i DVD-kolleksjonen en gang for alle. Men er du blant disse sistnevnte er det ikke mye å stusse på - tretten interessante og underholdende timer med herr Sagan takker man jo ikke nei til.
blog comments powered by Disqus