
Ondskapens hotell (1980)
Here's Johnny!
Lurer på om Stanley Kubrick snur seg i graven nå?
Dette er en av de virkelig store klassikerne innen skrekkgenren, både i litteraturhistorien og filmhistorien. En elendig filmatisering av Stephen Kings mesterlig bok, og samtidig et mesterverk innen skrekkfilm. Hvordan er dette mulig?
Stephen King hatet Stanley Kubrick sin filmversjon, faktisk hatet han den så intenst at han laget sin egen utgave. Selv var jeg også litt misfornøyd første gang jeg så filmen til Kubrick. Den var milevis fra hvordan jeg opplevde boken, men som så mange andre Kubrick-filmer: de vokser hver gang du ser dem, og du klarer søren meg ikke å slå av hvis du først har begynt å se en av dem.
Jeg skal ikke gå i detalj i hva som er forskjellen på filmen og boken, men jeg kan si det slik at i filmen opplever i hvert fall jeg Jack Nicholson som en tikkende bombe fra første scene, mens i boken kommer galskapen sakte men sikkert snikende, og den manifesterer seg ikke før siste kapittel. Han er rett og slett mye slemmere, sluere og eklere i filmen. Kanskje det var coveret med Nicholsons sitt syke tryne, eller kanskje det faktum at han var kjent for å spille gale roller? Ikke vet jeg. Men i boken satt jeg ikke og ventet på øksedrapet, kanskje like greitt siden ingen blir drept med øks i boken. I filmen derimot er dette noe nesten helt uunngåelig. Det er galskapen vi sitter og venter på.
Selv om filmen begynner i et høyere gir enn boken noen gang kommer opp i, er det likevel en snikende uhygge i denne filmen andre filmskapere bare kan drømme om å skape. Stanley Kubrick var et filmatisk geni, og her fikk han virkelig vist seg.
Forfatteren Jack Torrance skal passe på hotellet Overlook for vinteren. Han skal være der helt alene med konen Wendy og sønnen Danny. Men snart siver ondskapen til overflaten. Det onde manifesterer seg gjennom Jack, der han etter hvert blir overbevist om at han er nødt til å drepe sønnen og konen. Demonene på hotellet tar overhånd, og den trygge rollen en far bør og skal ha i en familie er plutselig byttet ut med en psykotisk skrulling.
Filmen er så visuelt gjennomtenkt at man kan ikke annet enn å bøye seg i støvet. Fotograf Garrett Brown hadde funnet opp steadi-cam noen år tidligere, og ble hyret inn av Kubrick som hovedfotograf. Tidligere hadde han bare filmet enkelte nøkkelscener i andre filmer som Rocky og Fame, men Kubrick ville ha nesten hele The Shining filmen med steadi-cam. Og det synes. Kamera er nesten i konstant bevegelse, uten at det hakken og hopper omkring som et vanlig håndholdt kamera ville ha gjort. Scenene der lille Danny kjører lekebil rundt om kring i hotellet ville ikke vært mulige uten dette kamerat. Men det er ikke bare kameraføringen som er imponerende. Lyssettingen, designet, castingen og ikke minst den creepy musikken plasserer denne filmen meget høyt oppe på listen over mine favoritter innen genren.
Filmen er også tidligere omtalt på våre nettsider, det kan du lese om her.
Bildet
Hvorfor i all verden skulle Stanley Kubrick snu seg i graven over denne utgivelsen? Det er ikke sikkert han gjør det, men hvem vet, mannen var sær. Grunnen til spekulasjonen har med formatet å gjøre. Stanley Kubrick var en kontrollfrik av dimensjoner, og han insisterte på å kontrollere alle aspekter av filmene sine, også video utgivelser. For eksempel skulle han overvåke tekstingen av A Clockwork Orange, for å forsikre seg om at det snodige nadsat-språket skulle bli korrekt oversatt. Han var også temmelig streng når det gjaldt format. Filmene ble filmet i 4:3 format, men øverste og nederst del av bildet ble som vanlig maskert ved kinovisning, så bildet fremsto i widescreen der. Men han instruerte alltid set-designere sine og fotografen sin om å beholde 4:3 formatet inntakt, slik at man kunne vise filmen på tv, med et høyere bilde enn på kino. I praksis betyr dette at lysekronen i foajeen på hotell Overlook ikke viser i sin helhet på kino, og heller ikke på denne blu-ray utgaven av filmen. Men i alle tidligere VHS og DVD-utgaver av filmen har vi sett hele lysekronen, med takfeste og alt.
Det spørs selvsagt om Stanley Kubrick kunne forutse widescreen tv`ens suksess, da han insisterte på at filmene skulle overføres i fullt 4:3 bilde. Vi som i dag eier 16:9 tv liker jo at bildet fylles helt ut, men likevel, vi som har sett The Shining et utall ganger på video ser jo at noe mangler. De store åpne rommene, det høye bildet der den lille gutten ser enda mindre ut. I møtet med de to døde jentene, for eksempel. Jeg regner med at dette er en vanesak. For ikke pokker om jeg går tilbake til dvd utgaven etter å ha sett Blu-ray versjonen. For bildet er meget bra på en så gammel film. Åpningssekvensen der vi ser den lille gule bilen kjøre gjennom landskapet er litt kornete og grøtete. Men mesteparten av filmen foregår innendørs på hotellet og bildet her er meget bra. Detaljnivået i ansikter og interiør er imponerende. Bruker av røyk og tåke ble gjort for at det skulle se iskaldt ut, selv om den reelle temperaturen var nærmere tretti grader. Og alt ser veldig bra ut. Selvsagt ikke referansekvalitet, men like bra som mange langt nyere filmer.
Lyden
Lyden er gjengitt i 5.1 Dolby Digital, både standard og et ukomprimert PCM lydspor. Tidligere dvd-utgivelser har ikke vært spesielt imponerende lydmessig, så forventingene var høye til filmens debut på fremtidens format. Og den skuffer ikke.
Den utrolig creepy musikken kommer i alle kanaler og ikke som et beskjedent mono-lydpor som vi har hørt på tidligere utgivelser. Klangen er god i dialogen, selv om volumet varierer litt, og man føler virkelig at man er til stede på hotell Overlook. Noen ganger kan man høre antydninger til støy i lyden, dialog blir litt grøtete i samklang med musikk osv, men litt må da skyldes på filmens alder.
Alt i alt er lyden rett og slett nifs.
Bonus
Jeg føler vel at vi europeere er modne nok til å få se den originale versjonen av denne filmen. For Kubrick laget nemlig en mye lengre versjon for det amerikanske markedet. Etterpå klippet han vekk en rekke scener som han mente var unødvendige, for så å lansere denne versjonen for det europeisk markedet.
Den lange versjonen har jeg aldri sett, så jeg aner ikke om den er bedre eller dårligere. Den korte versjonen er forsåvidt "director's cut" siden det var Kubrick selv som klippet den, men likevel ville jeg likt å se den originale versjonen. Det er den som har blitt gitt ut på vhs, laserdisk og dvd i USA, og det er den som blir gitt på Blu-ray og HD-DVD i USA. Her trekker jeg mye ned på karakteren på den europeiske utgivelsen. Dette blir for dumt i 2008, med de muligheter Blu-ray formatet har.
Nok sutring. Over til ekstramaterialet. Først og fremst får vi et godt og spennende kommentarspor av fotograf Garrett Brown og filmhistoriker John Baxter. Interessant og spennende for oss Kubrick frelste.
The Making of The Shining laget av Vivian Kubrick som er datteren til Stanley Kubrick. Hun var bare 17 år da hun laget denne filmen, og den bærer litt preg av det. Likevel er den interessant nok til å fortjene en plass på denne utgivelsen.
View from the Overlook - Crafting the Shining. God dokumentar om design og fotografi.
The Visions of Stanley Kubrick. Nok en god film om mesteren.
Wendy Carlos, Composer. Portrett av Wendy Carlos som laget musikken til The Shining. Merkelig dame.
Alt i alt er dette en god utgivelse. Formatdiskusjonen er ikke noe å gjøre med. Verden går fremover, og dette er tross alt slik filmen ble vist på kino! Bildet er bra, lyden likeså. Filmen er utstyrt med et anstendig ekstramateriale, selv om jeg kunne tenkt meg mer.
Likevel skårer den langt fra topp som utgivelse, og hovedgrunnen til det er fravær av den amerikanske originalutgaven. Det er på høy tid at vi får se den nå. Den kan alltid bestilles fra USA, hvis du har sonefri Blu-ray spiller.