Cinerama.no
  • forsiden
  • kinofilm
  • blu-ray
  • DVD
  • alle anmeldelser
  • filmbilder


Twin Peaks [Definitive Gold Box Edition] (1990)

Twin Peaks

Ventetiden er over - hele serien er samlet i en forseggjort DVD-boks. Og hvis du lurer på hvem det var som drepte Laura Palmer får du faktisk svaret her.

Av Tore Andre ØyåsFilmen:   Utgivelsen:
13.12.07

DVD


Region
Sone 2

Vis alle produktdata

Regi:

  • David Lynch
  • Lesli Linka Glatter

Skuespillere:

  • Kyle MacLachlan
  • Michael Ontkean
  • Richard Beymer

Les mer om filmen

Fotogalleri

Så var det endelig her, ekstramaterialet vi så lenge har ventet på! I flere år måtte vi vente på å få selve de to sesongene på DVD, og da de først kom var det med forholdsvis lite ekstramateriale. Det er derfor med fryd og glupsk nysgjerrighet en her kan ta et dypere dykk inn i og bak denne fantastisk særegne, underholdende og utrolig fascinerende tv-serien.

Og her fins det mye! Hva sier du til å overvære et nostalgisk og hyggelig gjensyn med Lynch og skuespillerne i lystig samtale, eller diskusjoner av fenomenet Twin Peaks i lys av hva produsenter, regissører og skuespillere selv sier? Her får du grundige og fyldige bakgrunnsdokumentarer, artige reklamer, og til og med en avslørende og lukket versjon av pilotepisoden.

Den store mengden ekstramateriale i denne utgivelsen betyr videre også dessverre at det er en del ”tull” som egentlig ikke er av særlig interesse, men slik ser man da ganske ofte generelt med ekstramateriale. La ikke dette ødelegge for det som er bra her, for det er nok å ta av! Medfølgende, i tillegg til de 10 discene, følger dessuten en konvolutt med 12 stk postkort med motiv og bilder fra serien. Dette er kjekt å ha, og man får en barnslig og nerdete glede over å eie disse ”samleobjektene”.

La oss starte med å se nærmere på noe av alt dette, for eksempel pilotepisoden som det interessant nok er to versjoner å velge mellom. Piloten er i seg selv fantastisk fascinerende og underholdende, hvor vi blir vi introdusert til alle karakterene, hovedhandlingen og alle deres sære trekk som er seriens kjennemerke.

Den kjente amerikanske versjonen har vi alle sett, men den internasjonal spesialversjonen, laget som en ’stand alone’ versjon med en ”lukket” slutt, er kanskje ikke like kjent for alle. Denne løser faktisk mysteriet rundt drapet på Laura Palmer, dog enn på sin egen sære måte. Piloten er med på å si noe viktig om hele serien, nemlig at den originalt ikke bare skulle være nettopp én episode/film, men at den også ble starten på en påfølgende legendarisk tv-serie. Men denne enestående piloten er bare begynnelsen på toppen av isfjellet av ekstramaterialet.

Om ekstramaterialet kan man generelt og forenklet si at dette er delt inn i femhoveddeler. Disse er av ulik omfang og interesse, skjønt selvfølgelig alt etter hvilket øye som ser. Den første og største delen består av ulike intervjuer og bakomdokumentarer. Blant disse fem 30 minutters dokumentarene er det verdt å nevne særlig møtet med David Lynch og overvære ham i nostalgisk og mimrende samtale med noen av skuespillerne fra serien. Her innrømmer den godeste Lynch blant annet at det som enda plager ham er at mordet på Laura Palmer ble oppklart, hvorfor det ble sånn, og hva som egentlig var tanker rundt dette. Med hans møte med skuespillerne lyser det gjensynsglede, godt humør, og en herlig nostalgisk stemning over flotte opplevelser og perioder i deres liv. Slikt er underholdende og koselig å se på. Et sjarmerende innslag dette!

Ellers får vi også fire svært interessante dokumentardeler hvor vi møter blant andre seriens andre hovedskaper, Mark Frost, i tillegg til andre sentrale medvirkende. Vi følger videre byggingen av settene og leting etter locations, men hvor kanskje det mest interessante er det at Lynch og Frost forklarer hvorfor de lot flere forskjellige personer regissere hver sine episoder til sesongen, noe som er svært uvanlig.

Også serien og dens triumftur til å bli det fenomenet og ”snakkisen” den faktisk ble i USA, gås nærmere i sømmene. ”Alle” snakket om og lurte på hvem som myrdet Laura Palmer, noe ironisk nok ikke engang skuespillerne selv visste! Seriens enorme populærkulturelle dimensjon står altså i sentrum her.

Det er vel vanskelig å se for seg Twin Peaks uten dens musikk. Vi møter musikkomponist Angelo Badalamenti som forteller svært så entusiastisk og innlevende om dagen da han og Lynch satt sammen ved pianoet og laget den særegne musikken som brukes i serien. Badalamenti vant blant annet Grammy for musikken sin. I forhold til den andre sesongen innrømmes det fra første stund at serien fra nå av begynte å vakle, blant annet fordi folk og publikum likte å ’ville vite’, ikke ’å vite’! Det er interessant å overvære at folkene bak serien, inkludert skuespillere, faktisk både innrømmer og diskuterer dette på en saklig måte.

Disse fire dokumentardelene gir generelt en fascinerende og saklig, ærlig og minneverdig behandling av serien, hvor mange aspekter blir berørt og diskutert på en måte som gjør det veldig interessant å overvære for oss som ser på. Mange av spørsmålene man måtte sitte inne med angående serien, (se tidligere anmeldelser av sesongene), blir slik sett godt behandlet og i stor grad besvart her. Vi får altså blant annet forklart hvorfor serien tapte seg slik i andre sesong, noe som for mange fans helt klart har vært en tannpine i mange år. Det er ellers kjekt å se mange av skuespillerne igjen i dag, og videre høre dem reflektere rundt ting uten at det virker påtvunget eller som høflig snakk om medkolleger. Dette virker ekte.

’Twin Peaks Festival’ kalles den virkelig nerdete delen av ekstramaterialet. I en dokumentar får vi møte en stor gjeng med såkalte ’Peaks Freaks’ som møtes på den årlige Twin Peaks Festivalen. Her treffes de for å dra på sightseeing til stedene i serien, holde konkurranser, kle seg ut, også videre. Alt i fra den enslige ungkaren som forguder karakterene, til det nygifte paret som er her på bryllupsreise, alle møtes her i skjønn forening.

Du kan også studere det fiksjonelle interaktive kartet laget over byen Twin Peaks og dens nærliggende områder, hvor de er spilt inn i virkeligheten, og hvordan du kan finne fram til stedene i dag. Temmelig nerdete og sært dette også, med likevel sikkert gøy for dem som skulle ha anledning til å virkelig gå inn for dette. Som alle andre typer (ekstrem) fans er også disse menneskene temmelig sære, nerdete og spesielle i sin dyrking av serien og deres karakterer. Dette fremstår som både morsomt og fascinerende å se på, men også rart og litt frastøtende. Men med denne delen har selve fansen fått sin del av oppmerksomheten, noe den kanskje også fortjener da den er såpass stor og verdensomspennende.

Av det øvrige ekstramaterialet går det for det meste i smådeler og ”avskjær”, bestående av slettede scener, produksjonsnotater, og et arkiv over ulikt reklamemateriale rundt serien. Også et temmelig stort bildegalleri av diverse samlekort, stills fra settene/innspillingen og personbilder utgjør en vesentlig bit av denne delen. Disse er i stor grad uinteressante, bortsett fra noen bilder av Lynch og noen av skuespillerne som faktisk er riktig så skumle. Du kan se diverse tv promos/spots som er helt greie og av det kjente slaget, litt artig at de bygger mye på det sære og spennende ved serien. Det bør også nevnes en liten del hvor vi får se Kyle MacLachlan lede tv-showet ’Saturday Night Live’ som programleder, og en parodisketsj på Twin Peaks som fremstår som passe morsom.

Musikkvideoen til den nydelige sangen ’Falling’ til tross, dette er av blandet innhold og interesse. Det er liksom begrenset hvor lenge man gidder å se på stillbilder, diverse produksjonspapirer og japansk reklame. Skjønt man finner dog likevel enkelte bilder og reklamesnutter som er med på å gi inntrykk av omfanget av serien og dens popularitet. Alt i alt blandet og ujevn kvalitet i denne delen av materialet, hvor inntrykket hovdesaklig blir en fremtredende blanding av ’sop i hop’ og ’avskjær’, men hvor det likevel er noen godbiter for den som orker se igjennom alt.

Teknisk
På lydsiden kan du velge mellom Dolby Digital 5.1 (engelsk), 2.0. Stereo (engelsk) eller Mono (tysk, italiensk, spansk).

Bildet presenteres i 4:3 fullskjerm.

Både lyd og bilde oppleves generelt som rolig, klart og behagelig. Dette er veldig bra i forhold til lyder, dialog, og ikke minst føles det rettferdig overfor all musikken som brukes i serien. Denne er gjennomgående både viktig og en stor del av underholdningsverdien, så at den kommer så bra frem er meget positivt. Ellers er det laget lekre og flotte interaktive menyer som flyter litt hakkete innimellom, men som ellers er bra med musikk og bilder fra serien som bakteppe.

Samtlige episoder kan velges å sees med eller uten de velkjente ’Log Lady Introductions’, små delvis informative og delvis mystiske ledetråder og ”tungetaling” fra den godeste ’Loglady’. Sære og spesielle er de, ja, men en flott introduksjon til personene og mysteriene, som en slags spennende forberedelse og appetittvekker til det som skal komme.

Konklusjon
Denne utgivelsen har for så vidt alt hva en fan og tilhenger av Lynch og serien kan tenke seg. God audiovisuell kvalitet, meget innholdsrike dokumentarer og gjensyn med skuespillerne i dag, skaper et helhetlig inntrykk og følelse av respekt og kvalitetsbevisst behandling som denne fenomenale serien virkelig fortjener! Skal en derimot føle at det mangler noe her, må det helt klart være den meget interessante og oppklarende ’Fire Walk With Me’, filmen som ble laget etter innspillingen av serien, men som handler om Laura Palmers liv og hva som skjedde i dagene før hun ble drept. Uten denne filmen er ikke absolutt alt komplett så du bør ha også den i tillegg for å få dekket historieaspektet og karakterutviklingene best mulig. Ellers er det mye småtteri som ikke fanger særlig og som man fort mister interessen av, men uten at dette materialet føles som direkte unødvendig eller helt malplassert.

Derfor fremstår alt i alt denne Gold Box Edition utgaven som en meget fyldig, innholdsrik og underholdende utgivelse av serien og fenomenet. La nå Twin Peaks endelig få hvile i fred og leve videre i minnene, den har endelig fått ekstramaterialet den fortjener.

 

Alt innhold copyright © CINERAMA 1998 - 2021