
Spiderwick-krønikene (2008)
Good thing we're New Yorkers!
Enda en eventyrbokserie finner veien til filmen. En anstendig og underholdende film er resultatet.
Se filmklipp
Familien Grace flytter fra New York til et gammelt hus langt inni skogen i Maine. Mor har ikke lenger råd til å bo i storbyen. Barna hennes, tvillingene Jared og Dennis og tenåringsdatteren Mallory er ikke overbegeistret over flyttingen, og spesielt Jared har store problemer med å tilpasse seg.
Huset er gammelt og fullt av hemmeligheter. Blant annet et avstengt loft der Jared finner en gammel bok. Boken viser seg å være full av informasjon om de underjordiske, og den ble i sin tid skrevet av hans tipptippoldefar, Arthur Spiderwick. I det Jared åpner boken våkner de underjordiskes interesse for huset til liv igjen. Den onde Mulgarath vil gjøre hva som helst for å få boken. Med den kan han herske over hele verden. En kamp mellom det onde og det gode begynner.
Dette er et svært underholdende eventyr. Filmen holder et høyt tempo og vi blir introdusert for mange fantasifulle skapninger. En av filmens sterke sider er at eventyret hele tiden virker troverdig mot seg selv. En ros til forfatterne av bøkene filmen er basert på er på sin plass. Selv om de påstår dette er en sann historie (!)
En av filmens svake sider er kanskje lengden. Den er for kort med sine 97 minutter. Vi blir ikke hundre prosent kjent med karakterene før det hele setter i gang. Vi heier likevel på dem, og håper det går bra. Hovedgrunnen til det er nok Freddie Highmore, barnestjernen fra filmer som Charlie og sjokoladefabrikken, A Good Year og ikke minst Finding Neverland. Han spiller intet mindre enn to roller i denne filmen. Han gestalter like godt begge tvillingene Jared og Dennis. To svært forskjellige typer, der begge blir like troverdig fremstilt. En liten hyllest til regissøren og ikke minst klipperen som får alt til å se sømløst og naturlig ut. Jeg begynte et øyeblikk å lure på om Freddie Highmore har en tvillingbror jeg ikke har hørt om, så bra er hans rolletolkning. Ikke nok med det. Han klarer faktisk å legge om til troverdig amerikanske aksent uten problem. Imponerende av en så ung gutt.
Spesialeffektene er noen ganger litt haltende, men ikke slik at det blir plagsomt som i for eksempel I Am Legend. Alle alver, padder og griffer ser troverdige og eventyraktige ut, men ikke noe mer enn det.
Dette er et herlig eventyr for barn i alle aldre, og jeg må si jeg reagerer litt på aldersgrensen som er satt til 11 år. Helt unødvendig, etter mitt syn. Den kunne godt ha vært satt til 7 år, filmen er ikke så skummel og skremmende. Føler at Medietilsynet har overdrevet her. Men det får bli opp til foreldre å vurdere. Filmskaperne selv ser for seg en målgruppe mellom 8-80 år.
Bilde
Dette er jo eventyrfilm, så vi forventer et eventyrlig godt bilde. Og til tider får vi det. Filmen er overført til Blu-ray i formatet 16:9 letterbox i en oppløsning på 1080p. Bildet er så å si støyfritt. Det finnes ikke antydning til kornete eller blafrete bilder. Det hele er meget rent og pent. Nærbilder av ansikt er detaljerte og naturlige. Det samme med utendørs bilder av skog, busker og trær. Filmen foregår om høsten så det hele ser ekstra bra ut. Se spesielt på et bilde tatt fra oven der vi ser huset bli omringet av de skumle paddene. Strålende godt og detaljert bilde.
Sortnivået er stort sett bra, noen innendørs scener er likevel litt blasse og grå, men ikke på et slikt nivå at det blir plagsomt.
Detaljnivået i bakgrunnene kunne vært bedre. Scenene på det hemmelighetsfulle loftet føler jeg har mer å gå på når det gjelder dybde. Det samme med utendørsscenene. Det hele er vakkert og fargerikt, men den ekstra dybdefølelsen man får i de aller beste utgivelsene uteblir.
Alt i alt et bra og naturlig bilde, men ikke referansekvalitet.
Lyden
Et flott 5.1 True HD lydspor akkompagnerer filmen, og det hele låter veldig bra. Lydeffekter er godt spredd rundt i bakhøyttalerne og bassen er ikke for høy og ikke for lav. Et perfekt mikset lydspor, rett og slett.
Bonus
Selv om dette er en enkeltdisk, er det faktisk en anstendig samling bakomfilmer. Det første man legger merke til er Arthur Spiderwick`s Field Guide. En funksjon bestående av tekstplakater som man kan ha gående under filmen. Dette erstatter da den norske teksten.
Videre er det fem bakomfilmer på til sammen en knapp time, der vi får gå i dybden på alt man forventer i en god Making of … Alt sammen introdusert og konkludert av regissør Mark Waters der han påstår at alt du får se er sant, og at det er visse forhåndsregler du må ta for å se filmen. Strø salt rundt sofaen, ha mengder med tomatsaus liggende i tilfelle paddeangrep osv. Underholdende og i tråd med stemningen i selve filmen.
Noen gode slettede scener, trailere og teasere er det også funnet plass til.
Bonuspoeng for at alt sammen er tekstet på norsk og presentert i 1080i.
Flott eventyrfilm med godt bilde, meget god lyd og masse ekstra snadder. Anbefales til barn i alle aldre. Ingen Ringenes herre, men hvilken film er vel det?