Den perfekte stormen (2000)
Clooney får vasket seg
Den Perfekte Stormen er basert på en sann historie, og det er i grunnen et av få trekk ved denne filmen som gjør den severdig.
Fiskebåtkaptein Billy Tyne er en ærgjerrig mann, og når fiskelykken ikke har vært for god i det siste, tar han meg seg mannskapet ut på en siste tur til Grand Banks, etter at sesongen egentlig er over. Grand Banks er ikke stedet å være i oktober måned, og når tre store uvær kommer fra hver sin retning og møtes ved fiskebanken Flemish Cap, står Tyne og mannskapet ombord på skøyta Andrea Gail overfor den største stormen i moderne historie.
Og med det handlingsreferatet har vi egentlig fortalt alt som er å vite om denne filmen, med unntak av poenget om de klarer seg eller ikke. Det er faktisk det eneste som er spennende etter at man setter platen inn i spilleren. Den første halvtimen går med på å introdusere mannskapet på Andrea Gail og etablere at de har kjærester og familie på land som de gjerne vil være sammen med (til og med Tyne har en slags romanse med en kvinnelig fiskebåtkaptein, uten at det blir så mye ut av som vi nesten hadde trodd). Vi får også en malende beskrivelse av den lille fiskebyen på østkysten av Massachusetts, og det er bonde-/fiskeromantikk opp og ned staur inntil Tyne og mannskapet dumdristig nok reiser ut i farlig farvann. De neste nitti minuttene går med til obligatorisk tøffe-menn-ombord-på-båt-drama, litt ekstra klipp fra andre som strever i uværet, og så en times tid med halvdruknede rop og hyl, mann overbord, vann fra alle kanter, vind, bølger og ødelagt radio.
Problemet med filmen er at man allerede fra man tar platen ut av coveret kjenner 95 prosent av handlingen, og da hjelper det ikke så veldig med mye med øredøvende vind fra alle surroundkanalene (Dolby Digital EX 6.1, til og med), bra 16:9-optimalisert (2.35:1) bilde på DVD-platen og svært god lagde spesialeffekter. Stormen er såpass voldsomt og overbevisende rekonstruert at man risikerer å bli bra sjøsyk hvis man har en stor nok skjerm.
Skuespillet holder absolutt mål. Man kunne kanskje tenke seg at Clooney ble litt for fotomodell-aktig til rollen som hardbarket skipper, men han klarer seg. Han har også nok autoritet til at lederrollen i mannskapet fungerer. Av de andre karakterene Bobby (Mark Wahlberg), Murph (John C. Reilly) og Sully (William Fichtner) som har fått noe særlig plass i manus, og selv om de er forsynt med trekk som opplagt er lagt inn for å skape litt etterlengtet spenning i filmen (Murph og Sully er selvsagt bitre fiender når de går ombord), mestrer skuespillerne rollene sine med bravur. På den annen side krever det ikke all verden å hoie så høyt man klarer mens man blir spylt med vann fra alle kanter. Likevel; i den første delen får de tre vist litt bra skuespill.
Som vi allerede har vært inne på, holder DVD-utgivelsen fra Warner et teknisk bra nivå, og også når det gjelder bonusmateriale ligger vi over gjennomsnittet. Her får vi to kommentarspor - et med regissør Petersen og ett med mannen som skrev boken, Sebastian Junger. I tillegg kommer noen korte dokumentarsnutter om filmmusikken, om den faktiske kjempestormen, og en HBO-promodokumentar, i tillegg til traileren for filmen. Kommentarsporene er verdt å høre på, og faktisk mer interessante enn filmen i seg selv.
Til tross for det forrykende uværet på skjermen, kjedet jeg med gjennom The Perfect Storm, og det var ikke før det bare var et kvarter igjen at interessen såvidt våknet. Med en spilletid på over to timer hadde denne filmen hatt godt av en ny runde med saksen. Regissør Wolfgang Petersen har åpenbart hatt noe problemer med å balansere mellom å lage en akseptabel og riktig "dokumentarisk" fortelling og en spennende Hollywood-film, og resultatet er altså ikke fryktelig severdig.
Hvis du er i form til å svette deg gjennom en times tid med sjøgang, brottsjøer og orkan - velbekomme. Bra effekter og skuespill, samt en over gjennomsnittlig DVD-utgivelse, redder filmen fra en toer. Undertegnede ville fortrekke mange andre actionfilmer før denne.