
For All Mankind [Criterion Collection] (1989)
'I felt like I could almost reach out and touch it...'
DVD
Region
Sone 1
Vis alle produktdata
Regi:
Skuespillere:
Les mer om filmen

Relaterte filmer:
For de som har fulgt oss på dvdnett.no en stund, skulle det være ganske opplagt at enkelte av oss er det man kan kalle romnøtter - ganske hardt hektet på alt som har med romfart å gjøre, med andre ord. Undertegnede er ikke den som er hardest rammet, men min kollega LH har klart å smitte meg med en hel del entusiasme for emnet, og plutselig en dag hadde jeg bestilt "For All Mankind" fra Criterion Collection. Ikke det dummeste jeg har gjort.
Journalisten Al Reinert fant en dag en samling på flere tusen timer med film tatt av NASA i løpet av Apollo-ferdene, og fant ut at dette materialet kunne settes sammen til en ordentlig film. Masser av det som er filmet i løpet av måneprogrammet er aldri vist for publikum tidligere - faktisk forteller han i kommentarsporet at flere av filmrullene hadde vært nedfosset i flytende nitrogen siden ferdene var avsluttet og aldri hadde vært pakket opp eller vist fram siden! Da NASA har en tendens til å være meget snille med sitt materiale, var det ikke noe problem for Reinert å få tilgang til disse kronjuvelene, og resultatet er en meget spesiell dokumentar som tar for seg Apollo-programmet sett fra innsiden, i bilder du antakelig aldri har sett tidligere.
Reinert har også intervjuet alle Apollo-astronautene og andre som var involvert i ferdene, og fra et rikholdig lydmateriale med astronautenes egne kommentarer til erfaringene underveis har man konstruert et lydspor som forklarer hvordan måneferdene FØLTES, hva astronautene selv opplevde, og hva de ønsker å formidle til oss andre som ikke har vært så heldige å sette våre føtter på månens overflate.
Så er selvsagt spørsmålet om Reinert og NASA-materialet klarer å formidle den opplevelsen som astronautene hadde... Vel, dette må være omtrent så nær man kan komme som sofasliter, i det minste. Men når det er sagt, har man likevel følelsen av at en film som "Apollo 13" gir en mye mer intim og personlig framstilling av en (riktignok meget spesiell) romferd, og serien "From the Earth to the Moon" gir igrunnen en bedre forståelse av motivasjonen for hele måneprogrammet og utfordringene og arbeidet som lå bak den suksessen Apollo-ferdene totalt sett var. (Nå bør ikke Reinert ta denne kritikken alt for hardt - han er nemlig en av manusforfatterne til "Apollo 13", og har også skrevet manus til flere episoder av "From the Earth to the Moon"...)
Det "For All Mankind" bidrar med er det AUTENTISKE, de ekte stemmene, bildene du ikke har sett, det rå og til dels usensurerte, fortalt slik man forestiller seg en astronaut selv ville fortalt om hendelsene: direkte, litt usminket, og nøkternt. De gjorde jobben, de gjorde så godt de kunne, de er veldig glade for å ha vært der de var, men de føler seg ikke spesielle.
At Apollo-astronautene tross alt er/var en gjeng med "vanlige" mennesker illustreres utmerket med en rekke "hjemmevideo" type klipp fra de forskjellige ferdene. Alle astronautene har gjort de samme oppdagelsene, lekt de samme lekene i vektløs tilstand, og forundret seg over hvor vakker og spesiell jorden ser ut fra ute i rommet. Reinert har tatt seg friheter med å klippe sammen filmsnutter fra ni Apollo-ferder til en eneste suppe, for som han sier: de som reiste til månen var egentlig bare tilfeldige, erstattbare personer som alle var på den samme reisen.
DVD-produksjonen fra Criterion Collection ser meget lovende ut når man leser på coveret, og i hvert fall et av punktene i bonusmaterialet er verdt å legge merke til, nemlig kommentarsporet med Reinert og Gene Cernan (siste mann som gikk på månen). Dette gir et meget interessant innblikk i Apollo-programmet og forklarer også noen av de mer spennende aspektene ved selve filmen. Det andre ekstrastoffet er dessverre mindre spennende. Maleriene fra Al Bean presenteres med en voiceover fra mannen selv - dette er i og for seg greit nok, men det som blir en skikkelig nedtur er de lovede film- og lydklippene fra Apollo-programmet og de andre bemannede ferdene NASA har stått bak. Blant annet reklameres med "lift off"-sekvenser fra Mercury- og Gemini-flightene, men man bli avspist med circa 15 sekunder lange filmklipp av middelmådig kvalitet. Nei!! Og lydklippene? Gjerne 5-15 sekunder lange snutter uten den helt store underholdningsverdien. Med en RSDL-plate og 79 minutter film burde det være mulig for Criterion å lage mer spennende og komplett stoff enn dette!! Og NASA-stoffet er tross alt fritt tilgjengelig for alle som ønsker å bruke det - uten at det koster noe...
Heldigvis oppveies inntrykket til dels av et til tider meget lekkert bildemateriale, ikke minst er noe av 16mm-filmen (som er blåst opp til 35mm for filmens del, og overført fra denne printen til digital video) virkelig slående vakker med skikkelig flott detaljering og rike farger. Som nevnt før - her er det mye snadder man ikke har sett før. Mye av filmen er imidlertid av dårligere kvalitet, med mørk "innendørs"-filming fra Apollo-kapslene under dårlige lysforhold, noe som blir en utfordring for DVD-spillere med litt mindre enn optimale MPEG-kretser. Lydsporet, som for anledningen har blitt remikset til DD 5.1 fortjener også å nevnes spesielt, ikke minst på grunn av Brian Enos spesielle musikk, som virkelig setter stemningen på en perfekt måte. Gode greier.
Dessverre blir kanskje "For All Mankind" med sin observerende og faktisk litt hverdagslige(!) stil litt for dokumentarisk til at det blir særlig spennende å se på for en som ikke allerede kan sin romfarts-liturgi. Hvis man derimot har tilbragt timer med å surfe rundt på NASAs rikholde nettsider, hørt på lydklipp og lest transkripsjonene av kommunikasjonen mellom Apollo-kapslene og Houston, sett "Apollo 13" mer enn et halvt dusin ganger, og får store klumper i halsen av å se episode 2 av "From the Earth to the Moon" er For All Mankind fullstendig uunngåelig. Dette er USAs romprogram på seksti- og syttitallet slik du aldri har sett det før, og neppe kommer til å se det igjen - den gang var romfart oppdagelsesreiser helt i ytterkanten av menneskets kunnskapshorisont, og dit ut kommer vi antakelig ikke igjen.