
Kung Fu Hustle (2004)
Så mange skurker og så liten tid!
Er du en av de som tror at Kung Fu filmer kun er lavpanna og voldelig action beregnet på kritikkløse og adrenalinhungrige tenåringer? Da bør du absolutt se “Kung Fu Hustle” og få dine fordommer gjort til skamme.
Vi befinner oss i 1930-årenes Shanghai. Den voldelige “Øksegjengen” regjerer med hard hånd, unntatt i bydelen kalt Svinestien. I denne bydelen, som absolutt lever opp til sitt tvilsomme navn, bor det bare gamle og barn. Ingenting å tjene på for mafiabanden her. Så da Sing (Stephen Chow) og hans tykke venn Bone (Chi Chung Lam) utgir seg for å være medlem av “Øksegjengen”, regner de med det skal gå ganske lett å presse de for penger. Men det er lettere sagt enn gjort. Innbyggerne i Svinestien er ikke så svake og gamle som de gir seg ut for, og attpåtil kommer den virkelige Øksegjengen på besøk….
Dette er opptakten til den mest fantasifulle, den mest spektakulære og unike actionkomedien til dags dato.
Det er vel verdt å nevne de ulike innbyggerne i Svinestien. Vi har blant annet “The landlady” (Yuen Qiu), en kjederøykende, sur, kjerring som sprader rundt i nattkjole og hårruller og kjefter på folk som ikke har betalt henne husleia. Vi har den homofile frisøren som går med buksene halvt ned på rompa. Vi har en nudelbaker, en skredder m.fl. Alle vil de bare leve i fred og ro og holde på med sitt. Men “Øksegjengen” trenger pengene sine, og sender inn mer eller mindre kaldblodige mordere for å kue denne tilsynelatende fredsommelige gjengen. Men når støvskyen har lagt seg, har den fredsommelige skredderen og bakeren blitt forvandlet til seirende kampsportkjemper. Lederen i “Øksegjengen”, Brother Sum, skjønner at her må det spesielle krefter til og frigjør “The Beast”, verdens beste Kung Fu mester, fra sitt isolat på mentalsykehuset.
Jeg skal ikke røpe mer av handlingen, men pass på å spenne fast setebeltene for dette blir en actionpakket opplevelse der du stort sett sitter med munnen åpen hele filmen. Enten i stum beundring av spesialeffektene, eller pga. at de nesten sammenhengende latterkulene. Som vi har sett i andre filmer gjelder ikke tyngdeloven her heller. Tyngdekraften og de fleste andre fysiske lover er opphevet i denne filmen. Hakeslepputløsende og engasjerende kampscener med små, befriende innslag av god, gammel slapsticks og underfundig humor. Og på slutten blir vi minnet om at dette egentlig bare er en film om noe så banalt som ekte kjærlighet.
Det faller naturlig å sammenligne både historien og koreografien i kampscenene med The Matrix. Om den ikke er like banebrytende som Matrix var, er den minst like spektakulær.
Regissør Stephen Chow tyvlåner forresten fra andre filmer også. Vi kjenner, som sagt, igjen “The Matrix (Reloaded)”, men også “Gangs of New York”, “Snikende tiger, skjult drage” “Ondskapens hotell” + flere musicaler, westerns og tegnefilmer á la Tom & Jerry!. Ordet “tyvlån” er her brukt i beste forstand. Dette er overhodet ikke noen sammenraska parodi på andre filmer, for Chow har her skapt en helt unik film som kommer til å stå på min favorittliste i lang tid fremover. Og neste år kommer oppfølgeren!
Teknisk
Bildet, som er presentert i 16:9 letterbox (2.40:1) er krystallklart. Spesielt bør du legge merke til en kampscene som foregår om kvelden med lite lys. Fantastisk detaljert og nyansert. Lyden er også i toppklasse. Her får høyttalerne og woofer’n virkelig prøvd seg i Chows elleville krumspring på skjermen.
Du kan velge mellom engelsk eller kinesisk tale, begge i Dolby Digital 5.1. Originalspråket er selvsagt å foretrekke, men den engelske (med kinesisk aksent) dubbingen er ikke så aller verst.
Det er bra med tillegg på denne utgaven fra Universal. Audiokommentaren er ved regissøren og andre medvirkende. Fra en gjeng bak en så unik film, er det vanskelig å tenke seg noen dyp, filosofisk diskusjon under filmen, og det får vi heller ikke. Det blir heller litt for mye tull og tøys, og for barnslig humor etter min smak. Det virker som om kommentaren er lite planlagt, og det er liksom bare kult for gutta og møtes. Under en av de beste actionscenene, sitter folkene og snakker om hva de skal spise etterpå! Dette blir for dumt. Desverre er det kun med engelsk, og ikke norsk tekst. Det er også en smule forvirrende at det av og til er selve handlingen som er tekstet og ikke kommentarene.
I den 40 minutter lange bakomfilmen får vi en grundig og interessant presentasjon av karakterene fra skuespillerne. Vi får også et innblikk i koreografien i kampsportscenene.
I tillegg til en mengde med tv spots og trailers, er det et bra halvtimes intervju med Stephen Chow. Det er heldigvis en ekte ekspert på kung fu-filmer, og ikke en tabloidjournalist som gjør intervjuet. De diskuterer bl.a. prosessen med å velge ut skuespillerne for filmen, snakker litt om musikken, litt om kung fu. Noen ganger grenser det til å bli nerdeprat, men alt i alt et interessant intervju.
Det er også noen tabber fra innspillingen, men disse synes jeg egentlig var litt skuffende. Ikke særlig morsomme, rett og slett. Alle tilleggene har kun engelsk tekst.