Cinerama.no
  • forsiden
  • kinofilm
  • blu-ray
  • DVD
  • alle anmeldelser
  • filmbilder


North Country (2005)

Sue the bastards!

Av Kristian JensenFilmen:   Utgivelsen:
01.02.07

DVD


Region
Sone 2

Vis alle produktdata

Regi:

  • Niki Caro

Skuespillere:

  • Charlize Theron
  • Elle Peterson
  • Thomas Curtis

Les mer om filmen

Fotogalleri

“North Country” er løst basert på den sanne historien om det første massesøksmålet foretatt i USA med anklage om vedvarende seksuell trakassering på arbeidsplassen. Kvinnene som på 1980-tallet jobbet i gruvene i Minnesota ble gjentatte ganger utsatt for grove bemerkninger, vold og nedverdigende behandling – dels som følge av at flere av de mannlige ansatte mente at gruvearbeid var ”en manns arbeid” og dels som følge av at mennene følte at kvinnene tok arbeidsplassene deres. Etter gjentatte år med trakassering ble et massesøksmål iverksatt, og det er omgivelsene rundt denne saken som er hovedtemaet i Niki Caros sterke og emosjonelle film ”North Country”.

Året er 1989. Josey Aimes (Charlize Theron) er en enslig mor med to barn som lever på randen av fattigdom. Som frisør sliter hun med å få endene til å møtes, men etter å ha snakket med en gammel venninne, Glory (Frances McDormand) – en av de få kvinnene som er ansatt i gruvene - innser hun at dersom hun tar en jobb der vil hun kunne tjene mer enn hun noen gang har gjort. Josey blir imidlertid møtt med stor motstand fra sin far som selv jobber i gruvene. Ikke nok med at faren mener at kvinner ikke hører hjemme på en slik arbeidsplass – han skammer seg også over datteren ettersom hun angivelig har rykte på seg for å ha hatt mange seksuelle partnere i løpet av livet. Likevel tar Josey jobben, og det tar ikke lang tid før hun blir introdusert til en verden full av konstant sjikane, trakassering, voldstrussler, og, på det verste, frykten for at hun vil bli voldtatt av en av sine mannlige kollegaer. En av Joseys overordnede, Bobby Sharp (Jeremy Renner), var nemlig tidligere involvert i et kort forhold til Josey, og det tar ikke lang tid før han setter i verk en intens trakassering av Josey.

Vi blir her også introdusert til de få andre kvinnene som jobber i gruvene. Trakasseringen berører alle, men det er spesielt de unge og nyankomne som lider stort. De mer eldre og erfarne kvinnene har klart å hardne nok til at mennene ikke lenger trakasserer dem på samme måte, og Glory har til og med klart å oppnå en viss respekt blant enkelte av dem.

Parallelt med historien fra gruvene handler også ”North Country” om forholdet Josey har til barna sine – og da spesielt sønnen Sammy. Ryktene om morens fortid og det faktum at hun jobber i et mannsdominert yrke gjør at Sammy overhodet ikke har respekt for moren. Tvert i mot er han direkte flau over å være hennes sønn. Utviklingen i forholdet mellom Josey og Sammy er derfor på mange måter en vel så interessant historie som kampen Josey og kollegaene kjemper i gruvene hver dag.

”North Country” er først og fremst en veldig engasjerende film. Skuespillerne gjør en aldeles utmerket innsats, og temaet er såpass interessant at det nærmest automatisk vekker interesse. Videre er Chris Menges’ fotoarbeid og Niki Caros’ regi førsteklasses. De isblå bildene fra et Minnesota på vintertid skaper en kjølig og til dels deprimerende stemning som samtidig underbygger karakterenes emosjonelle depresjon. Gruvene fremstår som skitne, bråkete og utrivelige, og de utvaskede bildene fungerer utmerket til å illustrere arbeidsplassen som et rent helvete på jord.

Manuset til Michael Seitzman er også av svært høy kvalitet, men samtidig må det også nevnes at filmen følger et nokså klassisk David mot Goliat opplegg. Historien som sådan har nok de fleste sett før, og det har vel blitt en ganske oppbrukt klisjé at de mektige mennene som leder The Big Corporation – i dette tilfellet gruvefirmaet - er tvers igjennom onde og hensynsløse mennesker. Nå har riktignok enkelte av de ”onde” mannsfigurene en viss utvikling underveis, men samtidig er det ikke til å komme fra at filmen i stor grad benytter seg av nokså klassiske melodramatiske grep for å vekke sympati hos tilskueren. Det er liksom ikke måte på hvor jævlig kvinnene behandles, og selv om jeg ikke tviler på at hendelsene som vises er inspirert av virkelige hendelser, blir det såpass mye etter hvert at en del av mennene fremstår som endimensjonelle torturredskaper heller enn som virkelige mennesker.

Når håndverket likevel er av såpass høy kvalitet fungerer likevel filmen veldig godt på tross av at den til tider følger et standard fotspor. Theron og McDormand leverer skuespillerarbeid av ypperste kvalitet, og begge var velfortjent nominert til Oscar. Det faktum at filmen i tillegg har en såpass solid tilleggshistorie i skildringen av forholdet mellom Josey og sønnen, gir også filmen en ekstra dimensjon utover hovedhistorien. Og når regien og fotoarbeidet, som nevnt overfor, også holder høy klasse, er ”North Country” absolutt en film jeg vil anbefale.

Teknisk
”North Country” er presentert i en meget god overføring i formatet 16:9 letterbox. Menges’ fotoarbeid er utsøkt bevart, og jeg fant ingen ting spesielt å utsette på bildet. Med andre ord er dette en film som er presentert omtrent så bra som man kan forvente.

Naturligvis er filmen også presentert i Dolby Digital 5.1, men i og med at dette primært er en dialogbasert film kommer ikke bakhøytalerne helt til sin fulle rett. Dialogene er dog klar og tydelig, så sånn sett er det ikke noe å utsette på lyden heller.

Ekstramaterialet er imidlertid litt skuffende. Vi får servert en 15-minutters bakomdokumentar kalt ”Stories From the North Country” hvor vi får se bilder fra innspillingen, samt intervjuer med skuespillerne og de virkelige kvinnene som filmen er basert på. Dokumentaren er av god kvalitet, og jeg skulle derfor gjerne ha sett at den hadde vart litt lenger.

Videre inneholder disken rundt 10 slettede scener. Scenene holder, som filmen for øvrig, ganske god kvalitet, men av tidsmessige grunner skjønner jeg godt at enkelte av dem ble klippet vekk. Likevel er de helt klart verdt å se igjennom. Til slutt inneholder disken også trailer for filmen. Ekstramaterialepakken er derfor litt skuffende. Et kommentatorspor med regissør og/eller skuespillerne ville vært veldig interessant, men den gang ei.

På tross av den litt sparsomme ekstramaterialepakken er likevel ”North Country” absolutt verdt en nærmere titt. Så vidt jeg vet var ikke filmen noen stor suksess på kino, og det er litt synd med tanke på hvor mye søppel som faktisk gjør det kommersielt bra for tiden. Filmen har såpass mange kvaliteter at jeg ikke nøler med å gi den en klar anbefaling!

 

Alt innhold copyright © CINERAMA 1998 - 2022