Cinerama.no
  • forsiden
  • kinofilm
  • blu-ray
  • DVD
  • alle anmeldelser
  • filmbilder


Star Trek: Voyager Season 1 (1995)

The year is 2371...

Av Tor Arve RøsslandFilmen:   Utgivelsen:
07.07.04

DVD


Region
Sone 2

Vis alle produktdata

Regi:

  • LeVar Burton
  • James L. Conway

Skuespillere:

  • Kate Mulgrew
  • Robert Beltran
  • Roxann Dawson

Les mer om filmen

Relaterte filmer:

Star Trek II: The Wrath of Khan (1982)
Star Trek V: The Final Frontier (1989)
Star Trek: Generations [Special Edition] (1994)
Star Trek: First Contact (1996)
Star Trek: Insurrection (1998)

Fotogalleri

Se flere bilder

For utenforstående kan Star Trek virke noe stort og uoversiktlig, det er mange serier og filmer, og etter hvert dataspill, bøker, tegneserier og ikke minst alle effektene som kan kjøpes. En kort introduksjon av de ulike seriene kan være på sin plass.

Den originale tv-serien ble laget og vist i årene 1966-69 og ble skapt av Gene Roddenberry. Den fortalte om romskipet Enterprise under ledelse av kaptein Kirk, og dets fem år lange tokt inn i det ukjente verdensrom. Serien var under første gangs visning middels suksessfull, og det var først da reprisene begynte å gå at serien blomstret, både i USA og England. Så på begynnelsen av syttitallet fikk Star Trek sakte men sikkert den kultstatus det har i dag. I 1979 kom også den første kinofilmen, passende kalt Star Trek - The Motion Picture. Det opprinnelige mannskapet fra den originale serien vendte da tilbake, men denne gangen til det store lerretet med en god del mer troverdige spesialeffekter enn serien. Paramount lagde i alt seks filmer med det opprinnelige mannskapet på romskipet Enterprise, og oppdaget i løpet av denne perioden at det nå var rom for en ny tv-serie. Gene Roddenberry skapte da Star Trek – The Next Generation (TNG), denne gangen med nytt mannskap og et nytt Enterprise, en generasjon lenger inn i fremtiden enn den originale serien.

I løpet av denne serien døde Gene Roddenberrey og den kreative skapelsen av seriene gikk over til primært Rick Berman og Michael Piller. De fikk etter noen sesonger av TNG tilbud om å lage enda en serie i Star Trek universet, og serien Star Trek – Deep Space 9 (DS9) ble født. TNG gikk i syv sesonger og de to siste sesongene gikk parallelt med de to første sesongene av DS9. Etter at mannskapet i TNG ble pensjonert fra tv-skjermen, gikk de i gang med kinofilmer. Filmen Generations setter et endelig punktum for William Shatners kaptein Kirk fra den opprinnelige serien, der han møter kaptein Picard fra TNG i en tidsbrist. Dette igjen førte til tre filmer til med TNG mannskapet, den siste var Nemesis.

Ikke nok med det. Etter at TNG serien var slutt kom enda en tv-serie, endelig så Voyager dagens lys, og manusforfatter fra TNG, Jeri Taylor, ble med som skaper av serien. Også denne gikk i syv sesonger, og gikk parallelt med DS9 og filmene med TNG mannskapet. Og for å gjøre det hele mer forvirrende så går nå serien Enterprise for fullt på alle andre tv-skjermer enn norske, denne serien har flyttet handlingen helt tilbake til tiden før den originale serien, og forteller historien om menneskene sine første steg ut i rommet. I skrivende stund er denne serien i ferd med å avslutte sin tredje sesong. I tillegg til dette finnes det også en animert tv-serie på 22 episoder og en endeløs rekke av bøker. En oppsummering, for de som nå ble enda mer forvirret, finnes på slutten av denne anmeldelsen.

Voyager tar opp en tråd som ble påbegynt i TNG og DS9, nemlig The Maquis. The Maquis er en gruppe opprørere som kjemper for retten til å bo på koloniene sine, som Stjerneflåten har gitt tilbake til de notoriske Cardassians. Det topp moderne stjerneskipet Voyager er på jakt etter et Maquisskip, og første episoden, Caretaker, tar for seg jakten på skipet og ikke minst hvordan begge skipene blir forflyttet 70 000 lysår inn i en annen del av galaksen, The Delta Quadrant. Maquisskipet blir ødelagt og mannskapet blir evakuert til Voyager, og kjernen i konflikten begynner. To mannskap som i utgangspunktet var fiender må komme til enighet om hvordan de skal komme seg tilbake til Jorden.

Gjennom et raskt regnestykke finner de ut at det vil ta dem 75 år å reise hjem med den raskeste hastigheten som Voyager kan tilby. Det blir ikke mindre konflikter av at kaptein Janeway har muligheten til å sende skipet tilbake til Jorden, men gjør et moralsk valg som forhindrer dette. Spesielt Maquisdelene av mannskapet misliker dette.

Prinsippet for serien blir da lagt allerede i første episode, et romskip på vei hjem til Jorden, og alt det fantastiske de opplever på veien. Kapteinen inspirerer alle med sin stolte tale om hvordan de skal finne veien hjem, romvesenet som brakte dem dit dør riktignok i første episode, men det finnes en til som han, et eller annet sted der ute, eller kanskje et ormehull som fører hjem. En god historie som kan føre til mange spennende eventyr. Bakgrunnen for mye drama er lagt, både på det menneskelige plan og med tanke på at det bare er fantasien til produsentene og forfatterne som begrenser Voyagers eventyr.

Disse første femten episodene forteller om ulike måter mannskapet prøver å komme seg hjem på, og hvordan de skal løse energiproblemet om bord, noe som igjen fører til matproblemer da matreplikatorene bruker energi. De finner faktisk er ormehull som går tilbake til Alphaquadrant, men det er altfor lite, og viser seg å også være tjue år tilbake i tid. Når mannskapet finner en energisky, så viser det ser faktisk å være et levende vesen. Mange skuffelser og konflikter preger vårt mannskap.

En fullstendig episodeguide finnes på startrek.com, men noen episoder er verdt å nevne.
Episode 3, Time And Again er både spennende og setter karakterene i et interessant moralsk valg. Der noen av mannskapet blir forflyttet en dag tilbake i tid på en planet de vet kommer til å gå under dagen etter. Hva gjør de? Skal de bryte Stjerneflåtene reglement og advare dem, eller ikke?
Episode 12, Cathexis, der et fremmed vesen invaderer skipet, er en spennende og intens episode som hever serien.
Men Star Treks styrke er ikke bare i actionepisodene, men de episodene som tar opp temaer og problemstillinger fra vår egen tid er de aller beste. Sesong 1 av Voyager har en episode som merker seg ut: Episode 14, Jetrel, er sesongens beste. Den kan lett sammenlignes med vår egen krigshistorie. Der Neelix møter en mann som var ansvarlig for 300 000 døde på hjemplaneten sin, og hvordan de begge takler å møtes under vanskelige omstendigheter.

Sesong 1 består som sagt bare av femten episoder. Jeg har ikke prøvd å finne ut hvorfor denne sesongen er så mye kortere enn de andre sesongene. Både TNG, DS9 og resten av Voyager har sesonger på over tyve episoder. Dette fører til at Voyager 1 har gjort et valg mellom å etablere karakterene eller å etablere en eventuell truende fiende. Skaperne valgte å gjøre oss bedre kjent med karakterene. I og med at dette er et mannskap som er skyllet ut i rommet, så kan de ikke introdusere alt for mange nye karakterer i løpet av serien, de er avhengige av å etablere det eksisterende mannskapet og håpe at ingen av skuespillerne slutter eller dør.

De viktigste karakterene er:
Kaptein Janeway. For første gang en kvinnelig kaptein i Star Trek universet. En slags mor for hele mannskapet, med meget høy teknologisk innsikt.

Chakotay blir hennes førsteoffiser. Han var opprinnelig kaptein på Maquisskipet, og han har gått på Stjerneflåtens akademi, men brøt ut da kolonien han bodde i ble gitt tilbake til Cardassians. Han er opprinnelig nordamerikansk indianer, og en god del indiansk mytologi blir puttet inn i serien.

B`Elanna Torres. Også Maquis og en blanding av Klingon og menneske. Hun klarer å bli Sjefsingeniør fremfor en av Stjerneflåtemannskapet.

The Doctor. Da legen dør under jakten i første episode, blir Voyagers nødlege, et hologram, ufrivillig den eneste legen om bord. Han er programmert med alt av medisinsk informasjon men har en lite tiltalende personlighet. Uten tvil det morsomste innslaget i sesongen, og den karakteren som etter mitt syn er den mest interessante. Han minner mye om Data i TNG; de er begge uhyre intelligente datastyrte karakterer og de lærer om mennesker og menneskelig oppførsel etter hvert som serien utvikler seg. The Doctor har likevel en vri, og det er hans spydige og lite diplomatiske kommentarer. Han sliter blant annet med å finne et passende navn på seg selv. Han gjør en meget god gjesteopptredet i filmen First Contact, også som lege.

Neelix og Kes er to skapninger som blir med mannskapet i første episoden og begge hører til i Deltakvadranen av galaksen. Neelix fungerer som kombinert kokk og rådgiver, mens Kes går i lære hos Dokteren. En interessant vri er at Kes er av rasen Occampa, og de blir bare 8-9 år gamle. Spennende å se hvordan det går i de kommende sesongene, og hvordan de har tenkt å utforske dette videre.

Harry Kim og Tom Paris. To mennesker som er en del av Stjerneflåtemannskapet. Disse to karakterene har ikke blitt spesielt utviklet enda. Harry Kim er på sitt første tokt, og savner naturlig nok familien og uten mulighet til å kontakte dem går dette hardt inn på han. Tom Paris er en tidligere Maquis og ble hentet fra fengselet for å være med på toktet. I tillegg er han en kvinnebedårende skrytepave som under denne spesielle situasjonen blir forfremmet til pilot på Voyager.

Tuvok. Sikkerhetsoffiser, kommer fra planeten Vulcan, som Spock i den originale serien. En logisk rase som ikke lar seg plage av følelser, men som logisk resonerer seg frem til løsninger på problem. For å gjøre han mer interessant så var han i begynnelsen av første episoden hemmelig spion om bord på Maquisskipet. Vulcanere er interessante og spennende vesen, og Tuvok har mye å leve opp til med Spock fra den originale serien som rollemodell.

Det serien ikke har lykkes helt med ennå er å skape tydelige og truende fiendebilder. TNG kjempet mot The Borg, og i DS9 var det The Dominion som truet livet i vår kvadrant. I tillegg så har vi The Romulans, Klingon, Cardassians og ikke minst den mystiske Q, og mange flere fiender å ta av. Men Voyager er i Deltakvadranten og ingen av de allerede etablerte fiendene kan brukes. Men noen forsøk gjøres.

Kazon er en rase som lever på overflaten av samme planeten som Kes kommer fra. De forfølger Voyager og klarer å påvirke en av mannskapet til å forråde dem. Kazon har flotte romskip, men de ser ikke spesielt truende ut med sine enorme og eksperimentelle frisyrer. Vidiians, en annen fiende, er en rase som er truet av en pest som spiser opp kroppene deres, noe som har tvunget dem til å stjele organer fra andre raser. De er heller ikke godt nok etablert enda til å utgjøre noen stor trussel. Foreløpig syns jeg mest synd på dem, med de har potensiale. Jeg vet at Voyager kommer til kjempe både mot the Borg og Q i senere episoder. Noe å se frem til.

Sesongen bygger ikke opp noen cliffhanger slutt slik at vi må se neste sesong med en gang. Men den fortsetter det som Gene Roddenberry startet i 1966 med den opprinnelige tv-serien.
Den viser oss mennesket i det 24. århundre der menneskeheten har utviklet seg fra de grådige og blodtørstige skapningene vi var før, til velutviklete romfarere. Jorden er blitt et paradis uten fattigdom, sult og kriminalitet, og det økonomiske systemet vi har i dag eksisterer ikke lenger. Det er dette som er grunnlaget for serien, og gjennom den originale serien og TNG så kommenterte Roddenberry vårt eget samfunn gjennom fortellinger fra verdensrommet. For å kommentere narkotikaproblematikken i vårt samfunn, lagde de en planet med narkomane, og en planet med pushere. Satt på spissen selvsagt, men det funker. Som all god science fiction så kommenter Star Trek problem i dagens samfunn uten å være bundet av realismens grenser. Noe som definerer genren.

En annen ting jeg finner fascinerende med Star Trek er den gjennomgående humanismen og fokuseringen på det gode i mennesket. Det utradisjonelle med å la en fremtidsvisjon være positiv, og ikke preget av død og fordervelse. Riktignok har verden vært gjennom en del før dette oppnås, men ikke verre enn det vi allerede har utsatt planeten vår for. Det er denne helheten som gjør Star Trek til noe man enten liker eller hater. Det er ikke noe midt i mellom. Man kan selvsagt se bare filmene og kose seg med gode eventyr i en stor skala, men skal man ha full glede av det, så må man se hele greia. Dette har Paramount gjort mulig gjennom å gi ut seriene på DVD.

Hvorfor ikke full pott til sesong 1? Den er for kort og klarer ikke å etablere en skikkelig trusselbilde for våre helter om bord på Voyager. Men jeg vet at det kommer senere … En sterk sekser!

Teknisk
Bildet er i 4:3 fullskjerm format, slik som det i sin tid ble laget og er helt ok. Lyden er mikset til 5.1 Dolby Digital og setter en spiss på det hele. Lekre menyer gjør det til en total opplevelse.

Ekstramaterialet er av høy klasse. En hel plate viet bakgrunnen til serien, og spesielt denne sesongen. En rekke filmer av ulik lengde forteller om hele bakgrunnen for serien og skuespillerne. Nesten ingenting blir røpet av hva som skal skje i de videre sesongene, noe som gjør at du kan trygt se alt ekstramaterialet, akkurat som med utgivelsen av The Next Generation, men ikke på Deep Space Nine, der måtte du se alle syv sesongene før du kunne gi deg i kast med supplementet.

Braving the Unknown. Intervjuer med produsentene og skuespillerne.
Voyager Time Capsule: Kathryn Janeway. Intervju med Kate Mulgrew om hvordan hun fikk rollen som kapteinen.
The First Captain. Bujold. Om hvordan Genevieve Bujold opprinnelig var tiltenkt rollen som kaptein Janeway, men trakk seg etter noen dager.
Cast Reflections: Season 1. Skuespillerne forteller om første sesongen.
On Location with the Kazon. Regissør og medprodusent David Livingstone er på settet av første episoden og forteller om innspillingen.
Red Alert. Visual Effects Season 1. Effektmakerne forteller sine hemmeligheter.
Launching Voyager on the Web. Det fortelles om voyager.com og startrek.com.
Real Science with André Bormanis. Rådgiver på serien som forteller om de ulike teknologiske aspektene ved serien generelt.
Star Trek Experience. En titt på Star Trek opplevelsessenter og museum i Las Vegas.
I tillegg en del ”skjulte” filmer om ulike temaer, og trailere til DS9 og TNG.

Mye snadder for Star Trek-fans. Ekstramaterialet er nesten like spennende som serien.
I tillegg så finnes en sjette plate som inneholder to episoder av den opprinnelige Star Trek serien: Arena og City on the Edge of Forever. Utrolig morsomt å se disse gamle episodene som jeg aldri før har sett. Effektene er selvsagt primitive, men tematikken er like aktuell nå som da, og sikkert i fremtiden også. Disse to episodene er ikke med på sone 1-utgaven av boksen, noe som er uvanlig.

Til slutt litt om utseendet på boksen. En lekker boks i rød utførelse som ser meget elegant ut i hyllen, akkurat som med TNG (grå bokser) og DS9 (sorte bokser). Inni boksen ligger et hefte med resymé fra episodene, litt annen info og det beste av alt: Hva som skjer samtidig i kinofilmene og de andre seriene. En god måte å få oversikt over Star Trek universet på.

En honnør til Paramount Norge for å tørre å gi ut disse ambisiøse boksene i et land som knapt vet hvem Spock er. Science fiction er ikke i nærheten av å være like stort i Norge som det er i USA og England. Star Trek er like kjent som Cola, og alle har på en eller annen måte hørt om det. I Norge har ikke de siste filmen kommet opp på kino engang, og tv seriene er utrolig vanskelig å følge med på. TV2 viste de første fire sesongene av TNG, det samme gjorde TVNorge noen år før. TV3 har vist DS9, og i skrivende stund viser TV2 Voyager. Problemet til TV2 er at de overhodet ikke har respekt for fans av serien. Er det en innebandykamp et eller annet sted i Norges land, så må Voyager vike plassen. Umulig å få kontinuitet på den måten. Derfor er det nå med fryd at man kan nyte serien uten forstyrrende avbrytelsen, i sin helhet.


Star Trek-universet - bit for bit
Star Trek – The Original Series. 1966-69. 79 episoder.
The Animated Series. 1973-75. 22 episoder.
The Next Generation. 1987-94. 178 episoder.
Deep Space Nine. 1993-99. 176 episoder.
Voyager. 1995-2001. 172 episoder.
Enterprise 2001-

Filmene med mannskapet fra the Original Series:
Star Trek – The Motion Picture. 1979.
The Wrath of Khan. 1982.
The Search for Spock. 1984.
The Voyage Home. 1986.
The Final Frontier. 1989.
The Undiscovered Country. 1991.

Filmene med the Next Generation mannskapet.
Generations. 1994.
First Contact. 1996.
Insurrection. 1998.
Nemesis. 2001.

 

Alt innhold copyright © CINERAMA 1998 - 2022