
A Beautiful Mind (2001)
Glimrende filmhåndverk
Schizofreni betyr forenklet forklart, at man opparbeider seg flere personligheter, som fungerer uavhengig av hverandre. Den briljante matematikeren John Forbes Nash kjempet mot denne sykdommen i flere ti år og danner grunnlaget for denne Oscar-belønnede filmen med selveste ”gladiatoren” Russel Crowe i en uvant rolle. Det som gjør personen John Nash ytterligere interessant, er at han i tillegg til å kjempe en evig kamp mot sin personlighetsforstyrrelse, også vant Nobelprisen i avansert matematikk. Dette er rett og slett en fortelling om å overvinne oddsene, og det er sågar en sann historie. Ytterst interessant tema for en filmatisering.
Matematikeren John Forbes Nash gjør kometkarriere innen matematikkens verden, og regnes allerede i ung alder for å være et av de mest innovative og smarte hodene innenfor dette feltet. Karrieren får seg imidlertid en aldri så liten uventet vending da kjekkasen Nash viser seg å lide av akutt schizofreni. Nash lever blant annet i en fantasiverden der han dechiffrerer koder for den amerikanske regjeringen, og han må oppe i sitt eget hode leve et svært farlig dobbeltliv. Han rekker også å gifte seg med den vakre Alicia, spilt av Jennifer Connely (Hulken, House of Sand & Fog) som aner fred og ingen fare i altfor lang tid. Hva er virkelig og hva er fantasi oppe i det mildt sagt kompliserte hodet til John Nash? Unødvendig å si, men hans lynkariere kommer til en brå slutt, og han får plutselig andre ting å tenke på. Kan Nash overvinne sine demoner, og kan han igjen innta posisjonen sin som en av akademikernes største hjerner?
Utgangspunktet for denne filmen er uhyre interessant, og det er befriende å se en produksjon som er så gjennomført ekte og med så godt skuespill. Det ryktes om at den eneste grunnen til at Russel Crowe ikke fikk Oscar-statuetten for denne filmen, er at han i mindre heldige ordelag kritiserte Oscar-akademiet. Det tror jeg så gjerne, da det i mine øyne er ganske uforståelig at han ikke fikk utmerkelsen for denne fantastiske rolletolkningen. Crowe beviser til fulle med denne filmen at han er en ytterst habil skuespiller, enten det være seg som tøff Gladiator eller som følsom matematiker. Russel Crowe tilhører en av undertegnedes favoritter, og med filmer som dette befester han posisjonen, for å si det slik. Australieren Crowe trekker folk til kinosalen, noe som denne store publikumssuksessen skulle være en fin indikasjon på. I tillegg til å gjøre tilnærmet rent bord på diverse prisutdelinger, lå den også helt i toppsjiktet hva angår publikumsbesøk i 2001/2002.
Selv om Crowe ble overkjørt, fikk filmen likevel flust med Oscar-statuetter, og var vel sett i ettertid den store filmen i året 2001. Jennifer Connely som mesterlig spiller hans hardt prøvede kone Alicia, stakk fortjent av gårde med en statuett for beste kvinnelige birolle. Den samme hedersbemerkningen fikk den for årets beste film, samt beste regi til Ron Howard. Som om ikke dette var nok, fikk den også en fjerde Oscar for beste original manus. Som en liten fotnote kan også sies at filmen her til lands ble nominert til en Amanda for årets beste utenlandske film. Disse utmerkelsene er et kvalitetstempel i seg selv, men skulle det allikevel være tvil, la undertegnede få presisere at dette er et utsøkt stykke filmarbeid fra ende til annen.
A Beautiful Mind er nok en film som i utgangspunktet kunne blitt både kjedelig og langdryg, men la deg ikke lure. Dette er en historie som holder deg lenket til stolen fra ende til annen. Etter hvert som filmen skrider frem, så vet man heller ikke hva som er virkelighet og hva Nash innbiller seg selv, dette er en film som krever litt av seeren, og akkurat det kan være ganske befriende i seg selv. Stjerneregissøren Ron Howard har full kontroll på den etter hvert intrikate handlingen som består av et virvar av tanker og følelser. Virkelighet kontra fantasi. Filmen er også videre besatt med flust av dyktige skuespillere, nok å nevne tunge navn som den alltid imponerendes Ed Harris (The Rock, Radio) samt superveteranen Christoffer Plummer med over 130 filmer på samvittigheten.
Er det så ikke noe å utsette på A Beautiful Mind? Svaret må bli nei. Den unngår glatt å falle i de sedvanlige fellene, som for eksempel å bli for sentimental, man klarer å balansere filmen ypperlig mellom en godt fortalt historie kontra en grinefilm på TVNorge. Mye av dette skyldes det allerede godt dokumenterte skuespillet, samt det faktum at dette er en sann fortelling som det nok ikke går å sminke over så veldig mye i alle tilfeller. Dette er tragisk og gripende, og viktigst av alt, man får tidlig sympati for rollefigurene og historien som sådan.
Man skulle kanskje ikke tro det, men til tider er dette dramaet også ganske spennende, spesielt i første halvdel av filmen der John Nash er ute på topphemmelige ”oppdrag” for den amerikanske regjeringen. En film som med bravur klarer å kombinere flust med dramatikk, ispedd et snev av spenning og en god del romantikk, alt av den mer eller mindre tragiske sorten, gjør at jeg uten tvil oppnevner denne filmen til en av de aller beste de siste årene. Har du ikke sett den, så vet du hva du kan gjøre kommende helg. Har du sett den bør du uansett sporenstreks få kjøpt denne til filmsamlingen din.
Teknisk
Lyd og bilde er på det jevne med henholdsvis Dolby Digital 5.1 samt widescreen anamorft tilrettelagt (16:9 fullskjerm). Mer enn bra nok for en film der skuespillet og historien driver frem det hele. Surroundanlegget kan du nok for øvrig bare skru av.
Det er ellers nok av ekstramateriell på denne utgivelsen. Det er standard kommentar spor fra både regissør Ron Howard samt manusforfatter Akiva Goldsman. I og med at dette er en ganske intrikat og til tider komplisert fortelling, kan faktisk kommentarsporene være ekstra interessante og nyttige.
Videre får vi servert et innblikk i hvordan det Oscar-vinnende manuset ble til, samt en liten film kalt ”A Beautiful Partnership” som omhandler parhestene i form at regissør Ron Howard, samt hans produsent kompanjong Brian Glazer. Ikke veldig interessant, men de gjør i alle tilfeller sitt ytterste for å skryte av hverandre. Man får videre også et innblikk i både Nobelpris-utdelingen samt Oscar-utdelingen. Det er også en film om innspillingen av det hele, eller en ”making of” om du vil.
I tillegg så får vi et innblikk i de såkalte spesialeffektene. I dette tilfellet vil det si hvordan man fikk Russel Crowe til å eldes ettersom filmen sklir frem. Vi får også se Crowe og Connely i sving på prøver til filmen. Det er videre inkludert en relativt intetsigende storyboardseksjon, samt et kapittel om filmusikken.
Dette er altså en fyldig og for all del veldig kompletterende utgivelse. Filmen i seg selv er så bra at man neppe hadde trengt noe ekstramateriell i det hele tatt for å gi denne utgivelsen den rosen den fortjener, men i og med at det blir så gjennomført som det til syvende og sist blir, så må man bare dele ut toppkarakter.