Cinerama.no
  • forsiden
  • kinofilm
  • blu-ray
  • DVD
  • alle anmeldelser
  • filmbilder


Schlock! The Secret History of American Movies (2001)

'As long as it’s in bad taste.'

Av Lars SelvigFilmen:   Utgivelsen:
18.01.06

DVD


Region
Sone 1

Vis alle produktdata

Regi:

  • Ray Greene

Skuespillere:

  • Forrest J Ackerman
  • Samuel Z. Arkoff
  • Peter Bogdanovich

Les mer om filmen

Schlock! The Secret History of American Movies forteller om en del av den amerikanske filmhistorien folk flest ikke har så stor kjennskap til, nemlig exploitationfilmen. Disse filmene er av typen ”så dårlig at de blir bra”, og navnet Ed Wood dukker kjapt opp i underbevisstheten når exploitationfilm nevnes. Disse filmene har stort sett blitt oversette av filmkritikere av den enkle grunn at de aller fleste anser dem som for dårlige til at det er noen vits i å bruke noe tid på dem. De aller fleste av disse filmene ble da også laget av regissører som ofte ikke helt visste hva de drev med, og som ofte ikke hadde et fnugg av kunstneriske ambisjoner. Filmene ble som regel lagd med ett formål for øyet; de skulle tjene penger.

Dette er den delen av exploitationfilmhistorien som er mest kjent, men som det aller meste har også denne filmtypen flere aspekter ved seg. Det er dette regissør Ray Greene klarer å få fram på en god måte i denne filmen. Greene unngår å gå i samme felle som mange andre som har lagd dokumentarer om denne typen film før har gjort, nemlig å latterliggjøre materialet han lager film om. Ved å ty til slike billige løsninger kan regissøren lage en film som kan være morsom for den som ikke har noe kjenneskap til materialet på forhånd, men samtidig vil ikke en slik film gi noe til den som har sett sin del exploitationfilm. Dette har Greene unngått, men har samtidig lyktes med å lage en film som både fungerer som en fin introduksjon til exploitationfilmen for den uinnvidde, og som en interessant forlengelse av allment kjente historier for den med litt kunnskap om emnet fra tidligere.

Filmen er bygd opp kronologisk, og tar for seg opprinnelsen til exploitationfilmen, og hvordan den utviklet seg i ulike retninger. Dette har andre filmer gjort før Schlock!, men det er sjelden å se hvordan regissøren også trekker inn viktige hendelser i amerikansk filmhistorie og hvordan disse påvirket exploitaionfilmen. Denne vinklingen er interessant å se på da exploitaionfilmen utviklet seg på siden av mainstreamfilmen, og til enhver tid filmatiserte temaer mainstreamfilmen ikke kunne, eller ville, lage film om. Regissør Greene krydrer det hele med intervjuer med flere av de mest innflytelsesrike exploitationfilmregissørene, og selvsagt med store deler klipp fra både kjent og mindre kjent exploitationfilm.

Det er ikke til å legge skjul på at de aller fleste av exploitationfilmene er ganske dårlige, men etter å ha sett denne dokumentaren får en likevel lyst til å dykke dypere ned i den enorme mengden av slike filmer som ble laget over en periode på flere tiår. En tar seg samtidig i å sitte igjen med et fornøyelig inntrykk av regissørene bak disse filmene. Ingen av dem virker å legge skul på at de var i bransjen for å tjene penger på å utnytte folks interesse for kontroversiell tematikk, men samtidig er de så rett fram ærlige om dette at det er umulig ikke å like dem.

Schlock! gir kort og godt et fornøyelig innblikk i en del av den amerikanske filmhistorien folk flest nok ikke har så mye kjennskap til. Filmen fungerer nok best for de med noe kunnskap om den generelle amerikanske filmhistorien, men gir deg et fonøyelig innblikk i exploitationfilmens forunderlige univers uansett forkunnskaper eller ikke.

Teknisk
Bildekvaliteten er i det store og hele god, men enkelte av filmklippene viser tydelige tegn til at det ikke er brukt verken tid eller penger på å pusse opp dem. Nå må det understrekes at dette i og for seg ikke gjør noe for opplevelsen av filmen. God teknisk kvalitet er som regel ikke det en forbinder med exploitationfilm. Lydmessig er det ingen ting å utsette på filmen. Lyden er riktignok ”kun” i stereo, men med tanke på at filmene det vises klipp fra kun hadde mono eller stereolyd har dette ingenting å si.

Når det gjelder bonusmaterial har denne disken faktisk mer enn hva jeg hadde trodd den ville ha. Intervjuene med Harry Novak, Doris Wishman, og David F. Friedman vises her i lengre og mer utfyllende utgaver. Noe som kanskje er mest interessant for den med litt interesse for denne typen film fra før av. Det er også med en kort propagandafilm kalt ”The Atom and Eve”, som funger best som en kuriositet. Den nærmest obligatoriske cast and crew informasjonen er selvsagt med, samt et radiointervju med regissør Greene fra KPCC Radio, exploitation art gallery, og ikke minst kommentatorspor med regissør Greene og co-producer Wade Major.

Bonusmaterialet er nok mest interessant for de av oss med interesse for denne typen filmer fra før av, men for oss er det til gjengjeld ganske mye interessant å både se og høre på her.

 

Alt innhold copyright © CINERAMA 1998 - 2022