
The New World (2005)
Vakkert og poetisk om kulturkollisjon
Dersom man ser traileren til "The New World" er det lett å få det inntrykket at filmen kun er en ny film i rekken av de mange Hollywood-produksjoner som har tatt opp historisk materiale de siste årene . Med andre ord vil mange som setter seg ned for å se filmen forvente å bli servert storslåtte slagscener, lidenskapelig kjærlighet, kostymer, episk heltemot osv. Mange av disse vil bli skuffet.
"The New World" er nemlig så forskjellig fra den typiske Hollywood-fremstillingen av en historisk hendelse at den garantert vil splitte publikums syn på filmen. De som er kjenner godt til regissør Terrence Malicks tidligere verker som "Badlands" og "The Thin Red Line" vil derimot ha en viss anelse om hva slags film de går til. Malick har alltid vært fascinert av menneskets forhold og plass i naturen, og han bruker ofte et særdeles poetisk og til dels sentimentalt bildespråk som forståelig nok ikke er alles "cup of tea".
Selve grunnhistorien i "The New World" er imidlertid kjent for de fleste. Det er igjen historien om den engelske Kaptein John Smith (Colin Farrell) som var med under etableringen av den første engelske kolonien USA, og hans forhold til den indianske jenten Pocahontas (Q'Orianka Kilcher) filmen dreier seg om. Smith og Pocahontas (som faktisk aldri blir tildelt dette navnet i filmen) vet godt at hverken indianerne eller engelskmennene vil godkjenne forholdet, og, som de fleste nok allerede vet, ender det med at Pocahontas blir utstøtt fra sine egne. Smith innser etter hvert at forholdet ikke kan vare, og før han returnerer til hjemlandet gir han en av sine nærmeste soldater ordre om å fortelle Pocahontas at han druknet på vei til England.
Pocahontas, som nå har blitt nærmest "adoptert" av engelskmennene, gifter seg siden med en ny engelskmann, denne gangen aristokraten John Rolfe (Christian Bale), men det er likevel åpenbart at det var Smith hun virkelig elsket. Rundt denne kjærlighetshistorien filosoferer Malick om forholdet mellom de såkalt "siviliserte" engelskmennene og de "primitive" indianerne, og om hvordan de to kulturene forholdt seg til både hverandre og til naturen rundt dem. Tittelen "The New World" henviser ikke bare til verdenen som engelskmennene oppdaget, men også om den nye verdenen som indianerne ble introdusert for.
Til tross for det poetiske billedspråket virker filmen i høyeste grad realistisk i sin fremstilling av hvordan livet nok faktisk fortonte seg for både engelskmennene og indianerne i 1607. Kolonitilværelsen blir ikke skildret som et glamorøst oppdagelses-eventyr, men heller som en daglig kamp for å overleve umenneskelige forhold med ekstrem matmangel, sykdom, uvær, konflikt og håpløshet. Kontrasten mellom engelskmennenes begredelige og elendige leveforhold står i stor kontrast til indianerne som i tusenvis av år har lært seg å leve i harmoni med naturen de befinner seg i. For de som har sett "The Thin Red Line" vil en klar parallell kunne trekkes til hvordan Malick fremstilte de innfødte øybeboerne på de "primitive" Stillehavsøyene i nevnte film da også her kontrastene mellom "de siviliserte" og "de primitive" åpenbart fremstilte sistnevnte som uendelig mer lykkelig og, om man vil, mer spirituelt utviklet, enn førstnevnte.
Kjernen i historien er dog likevel kjærlighetshistorien mellom Smith og Pocahontas og både Farrell og Kilcher gjør glimrende arbeid her. Jeg har ikke vært noen stor fan av Farrell før, men her spiller han så lavmælt og intenst at jeg fullstendig glemte at det var Farrell som var på skjermen forran meg. I og med at historien også har blitt fortalt før og derfor var kjent for meg på forhånd var det ekstra imponerende at Malick klarte å få meg så oppslukt i historien at jeg virkelig brydde meg om karakterene så mye som jeg gjorde. Ros må også gis til Christian Bale som i sin fremstilling av den sympatiske John Rolfe hvor Bale nok en gang demonstrerer hvor allsidig han er som skuespiller.
På tross av at jeg likte filmen så godt som jeg gjorde finner jeg det vanskelig å gi filmen en solid anbefaling da dette absolutt ikke er en film for alle. Dersom du har sett, og likte, "The Thin Red Line", er det gode muligheter for at du også vil like "The New World." Likeså, hvis du mislikte "The Thin Red Line", vil du ikke få særlig utbytte av "The New World" heller. Filmen beveger seg veldig langsomt fremover, og den utålmodige tilskuer vil sannsynligvis kjede vettet av seg og lett finne filmen latterlig pretensiøs. Personlig er jeg stor fan av Malick, og jeg setter stor pris på en regissør som er villig til å fortelle relativt enkle historier på en filmatisk kompleks, filosofisk og original måte. Du vet selv hva salgs filmsmak du har, så jeg håper at denne anmeldelsen vil gi deg en pekepinn på om "The New World" er rett for deg eller ikke.
Teknisk
"The New World" er presentert i en nydelig og vakker 16:9 letterbox (2.35:1). Det utsøkte fotoarbeidet til Emmanuel Lubezki kommer til sin fulle rette, og bildene er så vakre og detaljerte at de er en fryd å se på. Alldeles glimrende.
Lydsporet er naturlig nok presentert i Dolby Digital 5.1, og det er et rikt og dynamisk lydbilde vi får presentert. Jeg skulle kanskje ønske et ørlite mer "trøkk" i lyden under filmens mer dramatiske scener, men bortsett fra dette er det ingenting å utsette på lydsporet.
Ekstramaterialet ser på papiret ganske tynt ut. Det eneste som står på menyen er nemlig "teaser trailer", "theatrical trailer" og "making-of documentary." Heldigvis er denne dokumentaren en skikkelig god og solid bakomfilm som virkelig gir et godt innblikk i hvordan filmingen foregikk. Spilletiden er på rundt en time, og dette er absolutt slik en bakomfilm helst bør være. Dokumentaren er også delt inn i mindre avsnitt slik at man fint kan stoppe den underveis og se videre på den siden.
Oppsummert er derfor utgivelsen vesentlig bedre enn hva man skulle tro ved første øyekast. Det finnes mange DVDer hvor coveret stolt lister en 6-7 dokumentarer, men når man setter dem på viser det seg at hver dokumentar kun varer i 3-4 minutter. Heldigvis er ikke dette tilfellet her. "The New World" er ikke en film for alle, men dersom du liker filmen er den absolutt verdt et kjøp når utgivelsen i tillegg er såpass bra.