Cinerama.no
  • forsiden
  • kinofilm
  • blu-ray
  • DVD
  • alle anmeldelser
  • filmbilder


Titanic [Special Editon 4 Discs] (1997)

'A woman's heart is a deep ocean of secrets.'

Av Tor Arve RøsslandFilmen:   Utgivelsen:
15.04.06

DVD


Region
Sone 2

Vis alle produktdata

Regi:

  • James Cameron

Skuespillere:

  • Leonardo DiCaprio
  • Kate Winslet
  • Bill Paxton

Les mer om filmen

Fotogalleri

Jeg kan godt skjønne at noen hater Titanic. Den forteller verdens eldste og mest oppbrukte historie, om en fattig gutt som sjarmerer den rike piken i senk (bokstavelig talt.) Hver eneste karakter er en klisjé vi har sett utalige ganger før, der de rike er slemme og utspekulerte og de fattige er ærlige og oppofrende. Vi har i tillegg den slemme butleren/sjåfør/livvakt, og et knippe matroser og dekksoffiserer, samt den ulykkelige designeren av Skipet Som Ikke Kunne Synke. Med andre ord mange argument for å ikke like denne filmen: den er uoriginal, full av klisjeer og forutsigbare karakterer og handlinger. Men jeg vil snu det hele rundt og si at det er nettopp derfor den fungerer.

Manusforfatter, produsent og regissør James Cameron har tatt verdens eldste kjærlighetshistorie og plassert den ombord i verdens mest kjente skip, som i tillegg stod for marinehistoriens mest kjente forlis. Der den fattige og idealistiske Jack (Leonardo DiCaprio) møter den rike, men dypt ulykkelige Rose (Kate Winslet), og de to faller selvsagt for hverandre. Rose sin mor er forståelig nok meget urolig over dette forholdet, siden Rose er forlovet med den snobbete milliardæren Cal Hockley (Billy Zane.) Men forholdet går sin gang og med litt ironi og en smule humor kan man si at deres ukontrollerte kyssing på dekk var skyld i at utkikken ikke så isfjellet i tide, og at de på denne måten delvis var skyld i forliset. Men kyssing eller ikke, isfjellet ble truffet og Titanic fikk en meget dyp ripe i lakken. Det tok ikke mannskapet og skipets tegner lang tid å innse at et forlis var uunngåelig, og etter litt rask hoderegning klarte også Rose å komme frem til at det var langt fra nok livbåter til alle. Katastrofen var et faktum.

Herifra og ut går det både oppover og nedover med våre helter, jeg skal ikke rippe opp i mer av handlingen, den er kjent for de fleste. Men jeg vil si noen ord om rammefortellingen der vi møter en gruppe skattejegere som er på jakt etter et meget verdifullt smykke som visstnok var ombord Titanic. De finner ikke smykket, men en tegning som har ligget på bunnen av Atlanteren, godt forvart inni Cal Hockleys safe. Tegningen er en aktstudie av Rose der hun bærer den store juvelen rundt halsen. Slik starter James Cameron sin film, og vi møter en meget gamle Rose som forteller sin historie til skattejegerne, ledet av den bråkjekke Brock Lovett (Bill Paxton.) Mange kritikere mente denne rammefortellingen var unødvendig og langdryg, jeg er ikke enig. Fortellingen om Lovett og mannskapet hans er vår inngangsdør til fortellingen om Titanic. En link mellom vår tid og det herrens år 1912, noe som fungerer hundre prosent.

Det er ikke vanskelig å like denne filmen. Kjærlighetshistorien er kolossal, spesialeffektene er gode, og spenningsscenene er nervepirrende, selv om vi vet hvilken veg dette går. Cameron har klart det mesterstykket å gjøre det hele veldig spennende selv om vi er hundre prosent sikre på utfallet. Han har latt oss bli kjent med mennesker som vi derimot ikke er sikre på hvordan det vil gå med. Vi aner jo tidlig hvilken skjebne de vil få, men likevel er det høy spenningsfaktor hele veien.

Noen svakheter har dessverre også Titanic, den mest åpenbare syns jeg er dialogen, som til tider er preget av James Camoron sin måte å skrive på. Man kan si at dialog er mannens styrke og hans svakhet som manusforfatter. Han har skrevet noen meget hardkokte og beinharde replikker til filmer som Aliens og Terminator 2, men det er ikke alltid at denne måten å snakke på passer inn i en film som Titanic. Butleren Spicer Lovejoy (David Warner) er litt for mye av det onde for min del. Billy Zane er kanskje litt vel uspiselig til tider, som den ufordragelige snobben Cal Hockley, noe som rokker ved troverdigheten hans. Og da han trekker pistolen og begynner å skyte etter Rose og Jack går filmen for langt. Det er nok action og spenning her uten at vi trenger bringe inn en pistol på toppen av det hele. Dette trekker ned helhetsinntrykket, man kunne kanskje ha tilført dem noen menneskeliggjørende trekk, spesielt Hockley hadde blitt mer troverdig på den måten.

Men i bunn og grunn er Titanic en meget god film og en solid sekser på terningen, Kate Winslett og Leonardo DiCaprio er strålende og troverdige skuespillere i et mektig drama, som har satt dype spor i filmhistorien.

Filmen vant som kjent elleve Oscar, mange av dem for tekniske bragder bak kamera, men prisen for regi og beste film til Cameron er også vel fortjent.

Teknisk
Jeg har lenge ventet på en skikkelig DVD-utgivelse av denne filmen. Forrige gang den var ute fikk vi en helt strippet disk, der filmen ikke var presentert i anamorf widescreen engang. Helt useriøst av utgiveren. Men nå har vi fått så det holder, om enn litt sent. Bildet er nydelig og detaljert både i lyse og mørke partier, jeg har ingenting å utsette på det. Lyden er også i toppklasse, med DTS ES spor der det drypper i alle kanaler, og knaker dypt i syubwooferen. Har du lett etter en unnskyldning for å investere i hjemmekino, så har du en i Titanic.

Ekstramateriale er meget omfattende, og tankene omkring utgivelsen går automatisk til de utvidede utgavene av Ringenes Herre-filmene. Selve innpakningen likner, det samme gjør oppbyggingen av utgivelsen. De to første diskene er viet selve filmen, der bilde og lyd blir bevart i toppkvalitet. Man må skifte disk midt i filmen, men dette tåler vi i en så lang film. Ekstramaterialet er spredd utover de to neste diskene, akkurat som i Peter Jackson sitt epos.

Filmen er også utstyrt med hele tre kommentarspor. James Cameron står for det første, Kate Winslett og en del av de øvrige skuespillerne står for det andre sporet, og to historikere for det tredje kommentarsporret, men med en spilletid på over tre timer er det vel de aller færreste som tar seg tiden til å høre gjennom dem alle.

En alternativ slutt er det også funnet plass til på disk to. Den forandrer ikke Leonardo Di Caprios skjebne, men gir en litt annen vri på rammefortellingen. En musikkvideo med landeplagen My Heart Will Go On kan du også gjenoppleve.

Videre har vi to bonusdisker som inneholder det følgende:

Disk 3
29 slettede scener på cirka tre kvarter, med norsk tekst og valgfritt kommentarspor. Scenene ville jo naturlig nok ha forlenget filmen betraktelig, men de gir nyttig og utfyllende informasjon om karakterene. Samt en del scener fra selve forliset som nok kunne ha vært spennende å ha med i selve filmen. En forlenget scene der Lovejoy jakter på Rose og Jack kostet en formue å lage, men den endte heldigvis på gulvet i klipperommet. Scenen er langt fra dårlig, men passet overhode ikke inn i filmens stemning og rytme. Likevel er scenene vel verdt en titt.

En del morsomme Titanic parodier bla.a. fra Saturday Night Live.

Disk 4
1912 News Reel. Fake filmavis spilt inn med skuespillerne fra filmen, med valgfrie kommentarer.

Construction Timelapse. Bygging av settene, med valgfrie kommentarer.

Deep dive presentation. En film spilt inn ved det ekte vraket. Noen scener er brukt i Titanic, så hele seansen er spilt inn i 35 mm, dette var første gang noen hadde gjort så langt under havet. Spesiallagde kamerahus måtte bygges for å få de lekre bildene. Cameron selv forteller.

Titanic crew video. Bak kamera dokumentar. Tull og tøys fra crewet, samt intervjuer med de involverte. Dette blir litt internt, og sikkert utrolig morsomt for de som faktisk var med å lage filmen.

Titanic Ship’s Tour. Reise rundt på settene til filmen. Siden settene var så realistiske fikk de historisk verdi for Titanic Historical Society.

Videomatics. Pre-visualisering av viktige scener.

Visual effects. Say no more.

TV Specials: HBO First look: The Heart of the Ocean på 27 minutter. En mer tradisjonell Making of som var en del av markedsføringen da filmen hadde premiere.

TV Specials: Fox Special: Breaking New Ground, på 43 minutter. Finnes det historisk belegg for en del av avgjørelser som mannskapet tok? Visste mannskapet om isfjellet? Kjørte Titanic uforsvarlig fort? Dette er bare noen spørsmål som stilles i denne filmen. Hvor historisk korrekt er hendelsene, og hvor mye er fra James Camerons fantasi. Sterk film med intervjuer med overlevende fra forliset.

Press kit featurettes: Syv småfilmer om forskjellig aspekter ved filmen på totalt ca tjue minutter. Etter hvert blir det mange veldig like filmer, med de samme filmklippene.

Trailere, fotogalleri, plakater og mye annet ekstra.

Dette er absolutt en godkjent ekstrapakke. Men jeg savner kanskje en retrospektiv dokumentarfilm spesiallaget for denne DVD-utgivelsen. Med intervjuer med både Cameron og de andre, om hva de syns om filmen i dag.

Dokumentarfilmene som faktisk er til stede her er jo gode og interessante, spesielt likte jeg den historiske gjennomgangen i Fox Spesialen, men den tidligere sammenligningen med Ringenes Herre viser at Titanic totalt sett ikke skårer topp på utgivelsen heller. Peter Jackson har satt en meget høy standard for hva som skal være med i en dvd utgivelse. Likevel er denne utgivelsen av Titanic langt bedre enn mye annet der ute på markedet.

Titanic gis denne gangen ut i to versjoner, en dobbel disk og denne fire disk-boksen som jeg har omtalt her. Dobbeldisken inneholder naturlig nok bare selve filmen og det lille av bonusmateriell som finnes på disk 2. Vil du vite enda mer om innspillingen og det virkelig forliset investerer du i fire disk-boksen. Den er vel verdt pengene.

 

Alt innhold copyright © CINERAMA 1998 - 2022