
Open Range (2003)
It's a pretty day for making things right.
DVD
Region
Sone 2
Vis alle produktdata
Regi:
Skuespillere:
Les mer om filmen

Relaterte filmer:
Kevin Costner er en allsidig herremann, og han skal ha ros for en ting. Han lager filmer som han selv liker, og så gir han tydeligvis blaffen i hva andre synes, derfor så ser du han til stadighet i filmer som kan virke umoderne. Han ikke ble knekt skuespillermessig og økonomisk av filmer som Waterworld og The Postman, og da skjønner man at dette er en mann som vet å overleve i en steinhard bransje. Å gi ut en tilsynelatende traurig western i 2004, er derfor på mange måter typisk Costner.
Lite kunne man på forhånd ane at Open Range skulle bli en skikkelig kvalitetsfilm som uventet høstet heder og ære både hos kritikere så vel som publikum, og på en måte igjen satte fart på Kevin Costners litt nedadgående stjernestatus. Filmen ble en kassasuksess, noe som neppe var forventet på forhånd, og bare i USA alene spilte den inn over dobbelt så mye i forhold til hva den kostet å produsere. Man kan vel gjerne si at denne filmen markerer Kevin Costners comeback i Hollywoods a-stall.
Open Range handler om de to gamle revolvermennene Boss Sperman (Duvall) og Charley Waite (Costner). De driver fritt som kvegdrivere eller såkalte frigressere og har for lengst lagt det ville livet bak seg. Med på ferden har de to hovedpersonene den godslige bamsen Mose Harrison (Abraham Benrubi) og unggutten Button (Diego Luna). En levemåte som passer de to cowboyene som hånd i handske. Alle er dog ikke like glade for disse kvegdriverne, og spesielt kvegbaronen Denton Baxter i byen Harmonville hater at krøtter kommer over marka hans og beiter gratis. Da Mose blir sendt inn til byen for å hente proviant, men ikke kommer tilbake, begynner Boss og Charley å ane ugler i mosen. De drar inn til byen for å hente kameraten sin. Det viser seg at byens ubestridte kvegkonge har gitt han en skikkelig omgang med juling og satt han i fengsel. Våre menn drar han med seg tilbake til leiren hvor de igjen blir overfalt av Baxter og hans menn. Mose dør som følge av dette, og Boss og Charley ser ingen annen utvei enn å pusse støvet av gamle seksløper ferdigheter og gjenopprette sin og sine venners ære.
Jeg var ganske spent på denne kritikerroste filmen, og hva Costner kunne klare å vri ut av hva som på forhånd så ut som et relativt slitent western tema. La meg slå det fast med en gang, denne filmen innfrir forventingene og enda litt til. Dette er en relativt rå usminket fortelling, og jeg må jammen si at jeg spesielt frydet meg stort over Costners fandenivoldske karikatur Charley Waite. Filmen kommer etter hvert garantert til å få klassiker status innen genren.
Et av høydepunktene i filmen er uten tvil sekvensen der Costner ikke særlig heltedådig, men samtidig helt realistisk benytter muligheten til å sette motstanderne i tilnærmet sjakk matt. Ingen heltedåder og tåpelig revolverdueller i solnedgangen her i gården. Denne scenen står som et godt eksempel på hva slags stemning som råder i denne historien, og det er ukonvensjonelt og veldig underholdende.
En cowboyfilm som dette er ikke lagd siden Eastwoods ”Unforgiven”, og Open Range er like bra som nevnte film. Det er rimelig å tro at denne filmen godt beskriver hvordan man realistisk sett tenkte og oppførte seg i det til tider ganske så ville vesten. Her gjaldt det å redde skinnet, og målet helliger helt klart midlet i kampen for å overleve for eksempel en skuddveksling.Den er litt uamerikansk i stilen, der den til stadighet tar ukorrekte valg i forhold til hva som ”forventes”.
Dette er ingen familiefilm, og takk for det. Med uamerikansk menes at det er klinisk fritt for tåpelige ”heltereplikker” og dustete dueller der man skal gi fienden alle muligheter. Dette ødelegger ofte dugbare filmer, men her unngår man glatt alle slike klisjeer og det er frisk og ekte fra begynnelse til slutt. Befriende er nok det rette ordet for å beskrive det hele.
Robert Duvall er nær sagt som vanlig knakende god som den lavmælte Boss. Litt forslitt utrykk, men Duvall spiller ikke en cowboy han er en cowboy. Michael Gambon (Harry Potter) spiller den totalt skruppelløse kvegbaronen Denton Baxter, med stor innlevelse, og man tar seg i å virkelig hate den usympatiske Baxter. En veldig bra rolletolkning av irskfødte Gambon. Godt skuespilleri er i så måte fellesnevneren også for resten av rolleinnehaverne med Anette Benning (American Beauty) i spissen. Kvalitet fra ende til annen på rollelisten. Diego Luna (Dirty Dancing 2) som spiller hjelpegutten Button, må forresten også nevnes. Denne talentfulle unggutten av meksikansk opprinnelse, kommer vi garantert til å se mer av fremover.
Filmen er også visuelt bra, med store flotte cowboylandskap og stemningsfull musikk av Michael Kamen som setting, samt den underbyggende dramatikken med den stadig truende situasjonen i form av den svært uberegnelige Denton Baxter.
Open Range har en såpass god historie at den nok hadde vært bra uansett, men det er helt klart at skuespillerne og filmteamet i sin helhet nok løfter denne filmen adskillige hakk. Den er også regissert og medprodusert av Costner. Dette har ikke alltid fungert i tidligere filmer som eksempelvis den elendige ”The Postman”, men Costner begynner etter hvert å bli en skikkelig ringrev, og med denne flotte produksjonen beviser han vel en gang for alle at han er ferdig med ”læretiden” og duger som regissør og produsent så vel som skuespiller.
Filmen bygges opp møysommelig og til tider ganske sakte, man får tid til å bli kjent med karakterene og handlingen og det underliggende motivet til de to leirene får tid til å sette seg. I så måte så gikk de drøye to timene veldig fort, noe som er et kvalitetsstempel i seg selv. Faktisk vil undertegnede til slutt komme med den bolde påstand om at denne filmen faktisk er det beste Kevin Costner har levert, og ja den er i mine øyne av like bra kvalitet som storfilmen Danser med ulver. Du er herved notifisert, har du ikke sett Open Range så har du noe du kan glede deg til.
Teknisk
Visuelt flott bilde med nevnte storslagne westernlandskap og krystallklart bilde i 16:9 format. Lyden er også bra i Dolby digital 5.1, eventuelt DTS 5.1 for de som har kompatibelt utstyr. Det hviner ganske godt med kuler etter hvert, og lydsporet er så absolutt godkjent.
Vi blir videre servert en dokumentar kalt ”Americas Open Range”. Denne omhandler cowboytiden i Amerika og gir et ganske detaljert innblikk i det harde livet til kvegdrivere og nybyggere i årene rundt 1880 og oppover. Det er Costner selv som kommenterer, og det er tydelig at mannen tar sin historie seriøst, da han forteller det hele med stor innlevelse, og dokumentaren i seg selv virker svært gjennomtenkt og vellaget.
”Storyboarding: Open Range” er det andre tillegget, og omhandler enkelt og greit hvordan filmen ble til, fra tegnebrettet til det endelige resultatet. Forfatteren viser oss detaljerte skisser, og man får også flere scener fra selve innspillingen. Denne sekvensen er nok mest for folk med interesse for tekniske detaljer. Det er ellers litt kjedelig at det sjelden eller aldri er tekst på ekstramateriellet, begge dokumentarene krever en viss standard på engelskkunnskapene for å få fullt utbytte av det hele.
Savnet ellers et regissør spor med Kevin Costner. Med tanke på at dette er det blant det beste han har prestert på film, så hadde det vært interessant å høre hans innspill til denne filmen. Sedvanlige trailere og scenevalg blir også oppskriftsmessig servert.
En helt grei DVD-utgivelse der America’s Open Range trekker opp helhetsinntrykket. Dog ikke veldig mye å skrive hjem om, og den står i alle tilfeller ikke helt i stil til den flotte filmen.