
Babylon 5: Season 1 (1994)
Alien impressions.
Vi gjør oppmerksom på at denne anmeldelsen avslører sentrale deler av handlingen i sesong 1.
Det skal etter sigende være to typer mennesker der ute, de som liker Star Trek og de som foretrekker Babylon 5. Jeg liker faktisk begge to, og er ikke redd for å innrømme det. Men når jeg nå har sett sesong 1 av B5 om igjen, må jeg innrømme at den totalt sett ikke er helt på høyde med den mye mer omfattende og imponerende Star Trek-sagaen, med alle sine filmer og serier. Men likevel, her har vi den, på DVD, i lille Norge, om enn lovlig sent ute.
Babylon 5 er en romstasjon lokalisert langt ute i nøytralt verdensrom. Her har fem av de største og mektigste rasene etablert en base basert på fred og diplomati fremfor krig og elendighet. Basen er først og fremst menneskestyrt, men alle de store rasene har sin egen ambassadør stasjonert her, og både gamle og nye konflikter fyller hverdagen deres. En liten presentasjon av rasene og deres ambassadør er på sin plass.
Menneskene styrer som sagt stasjonen, de stammer naturlig nok fra Jorden og de nærliggende kolonier og er selvsagt seriens viktigste hovedpersonene. Sentrert rundt kaptein Jeffrey Sinclair, sikkerhetssjef Garibaldi og nestkommanderende Ivanova. De har alle sin fortid, men det er vel bare Sinclair som klarer å etableres som en skikkelig interessant karakter i denne først sesongen. Vi møter også en lang rekke andre mennesker, blant andre legen, Franklin og telepaten Talia Winthers. Alt er ikke vel på Jorden, det er mange interne konflikter som vi blir gjort kjent med, blant annet et nådeløst politi bestående av maktsyke og arrogante telepater. Ledet av den ondskapsfulle Bester, glimrende spilt av Walter Koenig fra den opprinnelige Star Trek.
For ti år siden var menneskene i krig med Minbari, en fremmed rase som nesten utryddet menneskene, men i siste øyeblikk trakk de seg tilbake. Men først etter å ha bortført Sinclair og etter de fikk resultatene av en mystisk scan de gjorde av ham. Hva dette resultatet var er foreløpig et mysterium for oss, men det er en hemmelighet Minbariene ikke vil at skal komme ut. Minbariene sin representant ombord er Delenn, medlem av Minbarienes mystiske Grå Råd. Minbarien er både sterkt religiøse, krigerske og intelligente, inndelt i forskjellige kaster som har hver sin styrke. Delenn har også assistenten Lennier med seg.
Den første av de mest spennende rasene ombord er Narn, representert av ambassadør G`Kar. En krigersk og aggressiv rase med et øglelignende utseende. Narn regimet har i mange år vært i sterk konflikt med Centauri, representert av ambassadør Mollari. Disse to er konstant i tottene på hverandre, og er seriens absolutt beste karakterer. Glimrende spilt av henholdsvis Andreas Katsulas og Peter Jurasik. Narnregimet ligner litt vel mye på Klingonrasen fra Star Trek, men Katsulas sin strålende rolletolkning og ikke minst måten han utvikler karakteren på gjennom serien, gjør at jeg ser gjennom fingrene med den åpenbare Star Trek-inspirasjonen.
Den siste og uten tvil den mest mystiske rasen er Vorlon, representert av Kosh. Denne skikkelsen er ikke den mest vellykkede i serien. Ikke bare ser han ut som et vandrende telt, men han er litt for mystisk og gåtefull til at han blir interessant.
Jeg liker godt framstillingen av fremtidssamfunnet i B5, i motsetning til Star Trek så er ikke alt bare fryd og gammen hjemme på moder Jord. Det er politiske konflikter, terrorisme, opprør og ikke minst økonomiske problemer. Mange er fattige, til og med på B5, der de bor på de nederst dekkene under dårlige forhold, uten penger til å reise hjem igjen. I Star Trek er alt så perfekt på Jorden, ingen krig, ingen fattigdom, ingen sult og ingen økonomi. Jeg liker selvsagt denne fremstillingen veldig godt, den gir håp om at menneskeheten faktisk kan forbedre seg å ta et skritt videre i utviklingen. Men siden vi mennesker er like grådige, krigslystne og egoistiske som vi var for fem tusen år siden, ser jeg ikke noen grunn til at vi ikke skulle være det i fremtiden også. Derfor fremstår B5 sin skildring av menneskeheten som mye mer realistisk enn i Star Trek. Og som tidligere nevnt: det går an å like begge fremstillingene, og blir like fascinert av begge seriene.
Serien har foreløpig ikke så mange røde tråder å følge, jeg vet de kommer senere siden jeg klarte å få med meg stort sett hele serien da den gikk på TV2, innimellom alle fotballkampene og innebandyturneringene. Men ikke mye av dette kommer frem i denne første sesongen. Her blir mesteparten av episodene brukt til å etablere karakterene og deres ståsted, og handlingen er stort sett med på å understreke dette. Men ting vi kan ane videre i serien er en mystisk Mr. Morden som hjelper Londo Mollari til å vinne en viktig seier over Narnregimet, og opprører som er i ferd med å starte på Jorden og Marskolonien. Vi får også hint om at Sinclair har en større og viktigere skjebne enn gjennomsnittsmannen.
Noen minneverdige episoder:
Midnight in the firing line.
Første episoden i serien der det truer å bryte krig mellom Narn og Centauri. Det går raskt i svingene, så episoden klarer ikke skikkelig å etablere karakterene. En prequel som tar seg av dette er gitt ut på dvd tidligere, under tittelen: In The Beginning.
And the sky full of stars.
To cyber-knigts fra Jorden kommer for å tvinge informasjon ut av Sinclair. De vil finne ut hva som hendte med ham under oppholdet hans på Minbari skipet under krigen for ti år siden.
Believer.
En dødssyk gutt kommer med foreldrene sine i håp om at dr Franklin kan redde ham. Det kan han, men ikke uten kirurgisk inngrep, noe som religionen deres forbyr. En meget sterk og god episode som setter både moral og religion på dagsorden. Det som gjør denne episoden ekstra god er fravær av happy ending.
A voice in the wilderness. Part I & II.
Planeten som B5 kretser rundt begynner plutselig å sende et kraftig signal ut i rommet. Det viser seg at planeten er beskyttet av en teknologi så avansert at alle rasene på B5 setter i gang en tauktrekking for å få fatt i den. Den politiske situasjonen på Jorden spisser seg til.
Baylon Squared.
Vi får se hva som hendte med den forrige stasjonen, Babylon 4, der den plutselig forsvant uten et eneste spor. Vi får også et glimt av en spirituell leder kalt The One.
Selvsagt er de mye mer konflikter enn dette, men de får du oppleve selv.
Enhver science fiction serie trenger gode og troverdige spesialeffekter, og denne første sesongen av B5 har ikke det. Det er omtrent som å se på et noe foreldet dataspill, og dette øker ikke akkurat troverdigheten. Kulissene, kostymene og ikke minst sminken holder i massevis, men valget å la alle effektene være digitale var ikke et godt valg. Eksplosjonene ser utrolig falske ut, og romskipene er altfor glatte og helt uten sjel og personlighet. Jeg vet mange er uenige i dette, og at serien var modig og nyskapende ved å bruke CGI, men faktum er at jeg ikke tror på effektene.
De menneskelige skikkelsene blir dessverre aldri skikkelig interessante, og jeg røper allerede nå, at det blir de heller aldri. De beste og nesten den eneste grunnen til å se serien er de allerede nevnte G`Kar og Londo Mollari. Seriens absolutte midtpunkt og drivkraft. Deres forhold og hvordan det forandrer seg og utvikler seg i løpet av serien er unikt og spennende i science fiction genren, og det er utelukkende de to som hever serien. I denne første sesongen er de ikke så veldig mye med, så serien ender på en grei femmer, ikke en sterk femmer, men heller ikke en svak.
Teknisk
Serien er presentert i widescreen og med 5.1 Dolby Digital lyd, og selv om spesialeffektene svikter så ser det hele bra ut. Lyden er god og fyldig og mer enn godkjent for en tv-serie.
Ekstramaterialet består av følgende:
Kommentarspor på utvalgte episoder av J. Michael Straczynski.
The making of Babylon 5. Helt grei bakomfilm produsert under innspillingen av serien. Walter Koenig forteller.
Back to Babylon 5. Liten dokumentar produsert i sammenheng med dvd utgivelsen.
Noen "datafiler" som forteller oss om stasjonens mange sektorer, samt profiler av karakterene og en del av rasene og organisasjonene som finnes i B5-universet.
Helt grei utgivelse, men langt unna standarden som Paramount har satt med sine Star Trek bokser.
Men Sandrew Metronome, hvor blir det av resten av sesongene? Alle er jo gitt ut i England, det tar da ikke så lang tid å tilføye norsk tekst. Paramount har klart det med samtlige Star Trek seriers, så dette er for dårlig.