The Fast And The Furious (2001)
Jeg vil også kjøre fort!
En ukjent røverbande bruker de mest hasardiøse metoder når de raner trailere i farta. Snuten Brian (Paul Walker) får i oppdrag å infiltrere miljøet hvor banden antagelig vanker. I en egen underverden av street-racere møter han blant andre kongen av alle, Dominic (Vin Diesel), gjengen hans, og hans henrivende søster Mia (Jordana Brewster). Flere av dem er skeptiske til denne nykomlingen som hiver seg rett inn i konkurransene og prøver å blende naturlig inn i miljøet. Etter hvert som han kommer lenger inn i kretsen, begynner han å tvile på sin egen rolle i spillet, og om denne hyggelige Dominic virkelig kan ha noe med trailerranene å gjøre. Dessuten får han uunngåelig nok øynene opp for den vakre Mia.
Dette er en film proppet full med testosteron med høyt adrenalinnivå fra ende til annen. De som ble skuffet over for lite bilkjøring i "Gone in 60 seconds" vil bli meget mer fornøyd her. Bilstuntene er over all forventning, selv om det tar seg opp for alvor først mot slutten. Noen biljakter og andre scener med kraftige motorer i hovedrollen er så blodig tøffe at man sitter med gåsehud og fryder seg over opplevelsen.
Handling, sa du? Vel, altså ... man kan ikke få både i pose og sekk. The Fast And The Furious er for all del ikke blottet for handling, og selv om det er forutsigbart som årstidene og det er flere åpenbare kontinuitetsfeil er det bra nok til å bli sett én gang. Denne filmen er med andre ord ikke noe som tåler å bli sett i sin helhet flere ganger. Ble det ikke avdekket første gang du så den, vil det nok åpenbare seg hvor tåpelig og klisjefylt handlingen er. Likevel er det såpass mange rå bilscener, så sjansen for at du vil sette platen i spilleren ved senere anledninger er så absolutt tilstede.
Ble Vin Diesel hyret i rollen som hardbarka Dominic på grunn av eksepsjonelle skuespilleregenskaper eller sitt macho ytre og mørke stemme? Svaret er åpenbart. Flere av de andre skuespillerne er vel heller ikke håndplukket fra øverste hylle, men blender bra inn i en film av denne typen hvor man ikke forventer stort av dem. Paul Walker havner derfor litt bak i leksa i sin fatale tolkning av en undercover-politimann. Han greier verken å spille politi eller wannabe-street-racer særlig bra, og når han forsøker på være skikkelig kul og på bølgelengde med racermiljøet er det flere scener som åpner latterdøren på vidt gap. Dette må riktignok også manusforfatterne ta på sine kapper, men dårlig er det nå uansett.
På det tekniske planet ligger The Fast And The Furious helt klart i tetsjiktet. Bildekvaliteten er på alle måter akseptabel, og i 16:9-optimalisert bredskjerm 2.35:1 er det ytterst få scener som lider av grumsete fargenyanser. Lydsporet på platen er selvsagt i Dolby Digital 5.1 og er kort sagt minneverdig. Her får virkelig bakkanalene vist hva de er gode for, særlig ettersom mye av musikken er plassert der bak.
Filmen er ellers proppet full av visuelle effekter. Kameraet fyker hit og dit i vildens sky, og viser oss deler av bilsporten som kan er umulige å få fram ved tradisjonell filming uten bruk av spesialeffekter. Som eksempler kan nevnes at når tenningsnøkkelen vris om, blir vi sendt inn i motoren hvor vi fra innenfra ser bensininnsprøytning, eksplosjon og det hele. Vi svirrer dessuten målrettet fra bil til bil i et billøp, hvor vi ser førernes reaksjoner til det som skjer. Ikke alle effektene er like gode, men gjennomsnittlig holder de god standard.
Også lyden er gjennomtenkt og vel utført. Surround-kanalene sørger for full tredimensjonalitet i lydbildet, og det dundrer bra av alskens motoriserte kjøretøy som åpenbarer seg på skjermen. Det som virkelig trekker opp, er dog likevel musikken. Sjelden har en film et så passende soundtrack som samtidig er så godt utnyttet. Omtrent konstant smeller dunkende rytmer med rap og techno og hva det enn måtte være, også disse inkorporert i det femkanals lydbildet. Den setter skikkelig i gang når det trengs, og sørger for økt actionfølelse og spenning i scener hvor er passende. Musikken flyttes bak og tones naturlig ned når dialogen starter, noe som fungerer meget bra. Full pott på lyden; der hersker det ingen tvil.
Bonusmateriale
DVD-platen har noe som kan kalles intet annet enn en imponerende mengde ekstramateriale. Først ut er et kommentarspor som ikke fortjener mer omtale enn som så. Derimot kan man trekke fram at hele artikkelen "Racer X" som filmskaperne visstnok lot seg inspirere av, ligger ved. Den omhandler nettopp et slikt street-racing-miljø vi treffer i filmen.
Videre har vi en "bak kulissene"-dokumentar, etterfulgt av en egen liten featurette hvor vi ser filmskaperne editere voldelige scener for å få filmen godkjent av MPAA. Denne er uinteressant og kjedelig, bare så det er sagt. Ellers har man muligheten av å se en stuntsekvens med forskjellige kameravinkler, og en klassisk "Storyboard to finals comparison".
De har dessuten lagt inn videosnutter fra togscenen, med tog og uten biler, omvendt eller begge deler. Således ser vi hvordan scenen er laget. Problemet her ligger i at man må velge hva man vil se fra menyen (f.eks. bare bilene og ikke tog), og når hver snutt er på om lag 11 sekunder blir man smålei av å velge ny og trykke OK. Har man en treg DVD-spiller er det i alle fall bare å kysse denne muligheten adjø. En bedre løsning her hadde vært å slått sammen alle de små bruddstykkene til en lengre sekvens.
Ellers er det selvfølgelig lagt med scener som aldri ble med i den ferdige filmen, og som vanlig er det jo en grunn til dette: Scenene holdt ikke mål. De er da heller ikke stort å se på her heller. Like lite interessant er spesialeffektmontasjen som ligger på platen.
Da er det mer spennende (i alle fall for de som digger musikken i filmen) å se på musikkvideoene man har tilgang til. Her er både "Furious" (av Ja Rule som også har en rolle i filmen), "POV City Anthem" og "Click Click Boom" representert. Ellers har man også valget "Music Highlights" på menyen, som hopper til de stedene i filmen hvor musikken kommer særdeles tydelig fram. Dette er egentlig en totalt unyttig greie, særlig ettersom highlight-ene kan være så korte som 15 sekunder.
Til slutt kommer den klassiske regla med Cast & Crew, produksjonsnotater og trailer. Man har dessuten en DVD-ROM-seksjon som vi ikke har testet, men her finnes det blant annet skjermbeskyttere og bakgrunner. Til sammen burde disse seks avsnittene vise at her er det nok å ta fatt i for en bilfrelst filmfanatiker.
The Fast And The Furious er, som man forstår fra første stund, blott til underholdning. Her er det lagt liten vekt på historien, og heller ikke skuespillerne kommer til å bli slitne i hånda av autografskrivning etter dette. Derimot skårer lyden topp-poeng, og bildet og filmens visuelle effekter er også meget bra. Når i tillegg mengden bonusmateriale er så overveldende som den jo er, har undertegnede ingen reservasjoner mot å gi denne filmen femmer. For jeg vil også kjøre fort! Vroom vroom!