Rain Man (1988)
Briljant og hjertelig historie.
Barry Levinson har med Rain Man laget en film som vil bli husket av enhver som har sett den. Selv om Levinson har regissert gode filmer som Good Morning Vietnam og Sleepers, vil han nok for alltid bli husket for denne filmen. En av grunnene til dette er selvsagt en så briljant skuespiller som Dustin Hoffman. Ikke bare fikk Hoffman i sin tid en Oscar for sin innsats som Raymond Babbitt (noe han tidligere også hadde gjort for innsatsen i Kramer vs Kramer), men han overgår stort sett alt som finnes av gode skuespillere. Dersom det noen gang skulle deles ut noen pris for beste skuespiller i en rolle i dette århundre så ville han for sin innsats i Rain Man klart kvalifisere seg til en plass blant de ti beste.
Den innlevelsen og utstråling som Hoffman har i rollen som Raymond er ganske enkelt eksepsjonell. Utover det får vi se Tom Cruise (Cocktail, Top Gun) i en rolle hvor han ikke bare er bråkjekk og slaskete. Når man ser tilbake på filmer som dette skal det bli morsomt å se hva den nylig avdøde Kubrick har klart å få ut av Cruise i den nye Eyes Wide Shut.
Historien i Rain Man tar for seg en ting som det er mindre vanlige å vise på film, nemlig psykisk utviklingshemmede. Måten temaet blir tatt opp på er veldig fin og filmen viser at disse har egenskaper og kvaliteter som mange av oss andre kan se langt etter. Hele stemningen i filmen og flyten er slik at man rett og slett blir grepet fra starten av og ikke klarer å gi slipp før filmen er over etter litt over 2 timer. Det er derfor ikke noe å si på at filmen fikk hele 4 Oscar (blant dem beste film og beste regi).
Noe av det mange nok vil huske fra filmen er scenen der Raymond etter en liten dans med Charlies venninne Susanna får et kyss. På spørsmålet om hvordan det var svarer han "vått". Den replikken er i tillegg til å være både morsom og original, fremført på en finfin måte av Hoffman - nok en gang ser man hvilken genial innsats han gjør i denne filmen.
Det meget gode bildet på DVD-platen, som ikke viser tegn til komprimering-artefakter, er også optimalisert for 16:9-skjermer. Lyden finnes på hele fem språk, og har den engelske originallyden i Dolby Digital 5.1. Lydmiksen er klar og god, og laget slik at man får følelsen at man er midt oppe i det hele. Dette til tross for at det ikke er lagt opp til mange surround-effekter. Selv om filmen bare er 128 minutter lang og den med det begrensede bonusmaterialet nok ville kunne la seg presse inn på en etlags DVD har man tatt på seg kostnadene og laget en tolaget plate. Dette ser man også helt klart på kvaliteten på bildet. Dette fører også til at man mellom kapittel 20 og 21 får et lagskifte. Tidsmessig er dette etter 62 minutter og 57 sekunder. Byttet er godt plassert og forstyrrer ikke flyten i filmen.
Dersom du ikke allerede har denne filmen i samlingen er det bare å gå ut og kjøpe den. Både filmen og overføringen så vel som lyden holder til toppkarakter. Det eneste som holder denne unna fullt hus er mangelen på bonusmateriale.