
Kingdom of Heaven [Deluxe Edition] (2005)
Visuelt kongerike
Se filmklipp
Når det kommer til å lage visuelle filmer som bokstavelig talt tar luften ut av deg, er Ridley Scott utvilsomt et medlem av den ytterste eliten. Med ”Kingdom of Heaven” trår han på samme grunn som han tidligere har gjort med filmer som “Gladiator” og ”Duellistene”, men denne gangen er det korstogene som står i fokus, noe som med andre ord betyr riddere, storslagne kampscener, slakting av muslimer og Orlando Bloom. Hvordan kan en amerikansk film som denne slå feil i disse terroristfrykttider?
Kort oppsummert følger vi Orlando Bloom i rollen som Balian av Ibelin, en fransk smed som nylig har mistet sin kone. Lorden Godfrey av Ibelin (Liam Neeson) har kommet tilbake fra korstogene i Jerusalem for å finne sin sønn, som viser seg å være Balian, for å overbevise ham om å bli med på korstogene. Under reisen til Jerusalem blir Godfrey kraftig skadet, og før de er fremme må han bøte med livet, men ikke før han har overlatt sin tittel og alt han har til Balian.
Når Balian omsider ankommer Jerusalem blir han tatt vel imot både av kongen og Godfreys menn. Omtrent det enste kvinnemennesket vi treffer på iløpet av hele filmen forelsker seg selvsagt i ham, nesten før hun engang får møtt ham, og til tross for at hun er gift med tempelridderen Guy de Lusignan, men det er i og for seg relativt logisk, ettersom det tross alt er Orlando Bloom vi prater om her. Nevnte jeg at hun også er en prinsesse?
I løpet av filmen beviser Balian sin dyktighet i strid, sin barmhjertighet og sin renhet som ridder, og når kongen dør, blir det til slutt opp til ham å forsvare Jerusalem imot den muslimske krigsherren Saladins hær.
En av de mest fremtredene sidene ved ”Kingdom of Heaven” er hvor ekstremt fin den er å se på, og nesten hver eneste innstilling, måtte det være seg en dialogscene så vel som en kampscene, nærmest lyser at det er denne typen filmer Ridley Scott ble født for å lage. Både den visuelle stilen, og kampscenene ligger egentlig ganske tett opptil det Scott gjorde med ”Gladiator”.
Noe jeg personlig vil trekke frem som en av filmens sterkeste sider er hvordan filmen ikke fremstiller muslimene som de ”onde” og de kristne som de ”gode”, men heller setter fokus på at det er hva hvert enkelt menneske gjør i en krigssituasjon som avgjør hvem du er. Saladin, lederen for den muslimske hæren, er for eksempel en meget barmhjertig, rettferdig mann, som fremstår som et mye mer sympatisk menneske enn Guy de Lusignan, Jerusalems andre konge, gjør.
Orlando Bloom er nok den av skuespillerne ifra ”Ringenes Herre” trilogien som har klart å surfe best på bølgen den skapte, og har dukket opp både her og der i det siste. I denne filmen viser han likevel at han ennå ikke helt er klar til å bære en såpass tung film alene, og han drukner raskt iblant skuespillere som Liam Neeson og Jeremy Irons, og når han skal holde krigstaler for å motivere sine menn blir det rett og slett for flatt for å fenge.
Samlet sett er ”Kingdom of Heaven” en ganske god film, men handlingen blir litt for flytende, og du identifiserer deg ikke nok med filmens hovedkarakter til å bli helt grepet med. Plusspoeng for Scotts visuelle regi, skuespillet for øvrig og et aktuelt budskap.
Teknisk
Først og fremst må jeg bare si at ”Kingdom of Heaven” er iblant de beste DVD-utgivelsene undertegnede har sett når det kommer til bildekvalitet. Her snakker vi om et krystallklart bilde som virkelig fremhever hver centimeter av Ridley Scotts bilder. Utgivelsen er selvsagt i anamorfisk 16:9 letterbox (2.35:1), og disk en er utelukket holdt av til bilde og lydgjengivelse.
På lydsiden har Fox lagt med to Dolby Digital 5.1, ett på engelsk og ett på ungarsk, så vel som lydspor på engelsk i en DTS 5.1 fremførelse. Lyden er for det meste på høyde med den eminente bildekvaliteten, da spesielt i slagscenene, hvor befinner du deg midt oppe i det hele, men noen ganger har dialogen en tendens til å drukne litt i det saturerte lydbildet.
Av ekstramateriell har Fox slått på stortrommene. De har lagt ved en ”Making of” dokumentar på litt under halvannen time, som tar for seg alle aspektene ved produksjonen av filmen, to fjernsynsdokumentarer på ca. 45 min hver, noen korte ”Internet Featurettes”, en kinotrailer og et tekstkommentatorspor kalt ”The Pilgrim’s Guide”.
”Making of Dokumentaren” er som nevnt ganske omfattende, men langt ifra like god som tilsvarende dokumentarer på for eksempel de nye ”Star Wars” filmene. Det blir rett og slett litt for mye skryt oppi det hele. De fleste som får se denne dokumentaren har alt kjøpt eller leid filmen, og trenger ikke påminnes hvert tredje minutt hvor stort og fantastisk alt var, og hvor enormt det var å jobbe med Ridley Scott og så videre. Klarer man komme over dette er det en del interessant å hente ut, og det var artig å finne ut at nesten alle hendelsene i filmen er ”basert” på noe som en gang har hendt.
Fjernsynsdokumentarene er de litt mer objektive, og er hovedsakelig vinklet på hvordan Hollywood tilpasser historie for å kunne skape bedre filmer, og er du historieinteressert er de absolutt verdt en titt.
Internettdokumentarene derimot virker å være en oppsamling av alt det positive folk hadde å si om filmen og hverandre i ”Making of” dokumentaren kuttet ned til bare skrytet, så ser du først igjennom den lange dokumentaren er det lite å hente her.
Jeg syntes faktisk også at tekstkommentatorsporet ”The Pilgrim’s Guide” var meget interessant, så har du sansen for historie anbefales det på det sterkeste, men det gjør absolutt ikke opp for fraværet av et kommentatorspor av Ridley Scott, ettersom han er en av de som mestrer ”kommentatorkunsten” best.
Utgivelsen er samlet sett en ganske klar sekser, både på grunn av omfang av ekstramateriale og kvaliteten på lyd og bilde. Skulle den klart å klatre hele veien måtte ”Making of” dokumentaren vært betydelig bedre, og et kommentatorspor av Ridley Scott hadde nesten vært påkrevd.