
Blade Runner [Director's Cut] (1982)
Mørk film om en mørk framtid
DVD
Region
Sone 1
Vis alle produktdata
Regi:
Skuespillere:
Les mer om filmen

Relaterte filmer:
Se filmklipp
"I have seen things you people wouldn't believe..."
Året er 2019. I sin streben etter å kolonisere verdensrommet har menneskene bygget androider til å ta seg av den farligste delen av jobben. Disse er på mange måter oss mennesker overlegne og svært vanskelige å skille fra vanlige mennesker. Men noe går galt med enkelte av de såkalte «replikantene», og det blir bestemt at ingen androider får lov til å oppholde seg på Jorden, samt at alle androider som blir produsert skal ha innebygget en begrenset levetid på 4 år. En egen politistyrke, kalt «Blade Runners», blir opprettet og får i oppgave å jakte ned og «pensjonere» alle replikanter.
En gruppe androider gjør opprør på en av koloniene og returnerer på ulovlig vis til Jorden i et forsøk på å finne ut en måte å forlenge sin egen levetid på. Det er overlatt til en motvillig og utbrent Rick Deckard (Harison Ford), eks-Blade Runner, å eliminere disse replikantene, en jobb som sliter hardt på ham da det å drepe disse replikantene ikke skiller seg så mye fra å drepe mennesker. Det blir ikke mindre kompliseret av at det oppstår et kjærlighetsforhold mellom ham og Rachel (Sean Young). Rachel er, uten selv å vite det, prototypen på en ny - og enda mer avansert - modell replikanter som den geniale sjefskonstruktøren Tyrell (Joe Turkel) står bak. Det er nettopp Tyrell replikantene oppsøker i sin søken etter udødelighet, men det er lite han kan gjøre for å hjelpe dem. Lik monsteret i Mary Shelleys Frankenstein, vender replikantene seg mot sin skaper - Skaperverket vender seg mot Skaperen.
Blade Runner har for lenge siden fått klassiker-stempelet, og kultstatus, og er en av de få science fiction-filmene som ikke ser utdatert ut mer enn 15 år etter at den kom ut. Regissør Ridley Scott (Alien) har på en utmerket klart å lage en tidløs film, og på mange måter satt en standard som mange regissører har prøvd å leve opp til siden.
Handlingen finner sted i et framtidig Los Angeles. Med en gjenomført dyster stemning, høye flammetårn, mørke bygninger, forurenset luft, et regn som aldri tar slutt og triste menneskeskjebner har filmen blitt selve innbegrepet på den «pessimistiske» science fiction genren. Det er i denne mørke settingen historien utspiller seg. Stemningen i filmen underbygges forøvrig meget bra av musikken komponert av Vangelis.
Scott klarer med enkle hjelpemidler å lage å danne et troverdig futuristisk bilde av Englenes By, noe som bidrar til at det ikke er spesialeffekter og imponerende teknologi som kommer i sentrum for handlingen.. Samtidig føyer den seg inn i rekken av andre vellykkede science fiction filmer, som for eksempel Contact, hvor man på en merkverdig måte sitter igjen med det inntrykket at vi bare har blitt vist et lite glimt av en mye større virkelighet, en liten kikk gjennom nøkkelhullet; til tross for at vi ikke får et eneste bilde fra en av de utenomjordiske koloniene, får seeren bestemt en oppfatning av at de eksisterer.
Symbolbruken i Blade Runner er gjennomgående og tildels svært intelligent, ikke minst eksemplifisert gjennom de små origami-figurene som Gaff (Edward James Olmos) til stadighet etterlater seg etter som historien utvikler seg, og de fungerer på en utmerket måte som en kommentar til hendelser i filmen. Men det kryr også av andre mytologiske og bibelske referanser. Historien er tidvis rettet inn i menneskesinnet, tidvis filosofisk, og tidvis episk, ikke minst i det endelige oppgjøret mellom Deckard og den siste gjenlevende replikanten, hvor det er jegeren som blir den jagede.
For de som kun har sett den originale versjonen av Blade Runner vil det være vel verdt å investere i et eksemplar av denne Director's Cut-versjonen. Både en voiceover med Harrison Ford i begynnelsen av filmen, samt en del scener mot slutten har blitt fjernet, noe som bidrar til å gjøre filmen adskillig mørkere. Til gjengjeld har det blitt lagt til en del scener som utdyper forholdet mellom Deckard og Rachel - alt i alt en forbedret utgave sammenliknet med den opprinnelige kino-versjonen.
DVD-utgivelsen gjør ikke skam på filmen. Du har ikke sett så mange detaljer i bildet siden Director's Cut ble nyoppsatt på kino, og bildet er i stort 2.35:1-format, optimalisert for 16:9-skjermer. Komprimeringsjobben er gjort på en mesterlig måte, men man ser av og til svakheter ved originalfilmen i form av støv og riper. For de som liker fullskjermsutgaver finnes en 4:3 pan&scan-overføring på baksiden av platen. Lyden er i Dolby Surround (dette er før Dolby Digital dukket opp, og det er ikke laget en ny miks for DVD-utgivelsen), som virker ganske matt i forhold til "moderne" DD-lydspor, men en ørlite grumsete lyd kler på en måte bildet og fortellingen. Det er dessverre lite å hente når det gjelder bonusmateriale, kun sceneaksess og noen tekstsider.
Skuespiller- prestasjonene er det ikke mye å utsette på i denne filmen. Foruten Ford og Young, som begge gjør en meget god innsats, møter vi også kjente skuespillere som Rutger Hauer (som gjør en imponerende innsats i sin rolle som replikanten Roy Blatty), og Daryl Hannah som fornøyelses-modellen Pris. På rollelisten finner vi også navn som Joanna Cassidy (replikanten Zhora) og William J. Sanderson (genetikkeksperten Sebastian).
Alt i alt framstår «Blade Runner» som en klassiker, ikke minst takket være sitt tidløse preg. Regissøren har unngått den typiske feilen å la spesialeffektene komme i veien for historien. Med sin karakteristiske mørke og pessimistiske stemning og en handling som foregår på flere plan er dette en av de filmene hvor man oppdager noen nye aspekter hver gang man ser den, og det er meget sjelden vare.