Cinerama.no
  • forsiden
  • kinofilm
  • blu-ray
  • DVD
  • alle anmeldelser
  • filmbilder


Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (1981)

The Last Action Hero

Av LHFilmen:   Utgivelsen:
18.03.04

DVD


Region
Sone 2

Vis alle produktdata

Regi:

  • Steven Spielberg

Skuespillere:

  • Harrison Ford
  • Karen Allen
  • Paul Freeman

Les mer om filmen

Relaterte filmer:

Indiana Jones and The Temple of Doom (1984)

Fotogalleri

Se flere bilder

Med alt oppstyret og hypet rundt Star Wars-filmene er det lett å glemme at George Lucas også har vært medansvarlig for et annet av filmhistoriens mer vellykkede konsepter. Fortellingen om Indiana Jones var opprinnelig Lucas sin idé, men i stedet for å stå for regien selv valgte han å hente inn sin gode venn Steven Spielberg, som den gang allerede hadde hatt suksess med filmer som Jaws og Close Encounters of the Third Kind. Det skulle vise seg å være et svært heldig valg.

I Raiders of the Lost Ark er Indiana Jones på leting etter selveste paktens ark. Oppdragsgiver er de amerikanske myndighetene som frykter at nazistene skal finne den før dem. Legenden sier nemlig at en hær som bærer arken foran seg vil være uovervinnelig, og med Hitler på farten i mellomkrigstidens Tyskland er amerikanerne svært interessert i å finne den først. Jakten fører ham først til Nepal og hans forsmådde kjæreste Marion (Karen Allen), som viser seg å ha en amulett med inngraveringer som inneholder viktig informasjon om hvordan arken skal finnes. Turen går så videre til Egypt og en storstilt utgravning den sleipe Dr. Belloq - en gammel fiende av Indiana Jones - leder på vegne av nazistene. De tror de leter på det riktige stedet, men Indiana Joes vet bedre og begynner sin egen lille utgravning like i nærheten. Men ting går ikke helt som de skal og nazistene får naturligvis klørne i helligdommen til slutt. Dermed må Indiana Jones gjøre alt som står i sin makt for å vinne arken tilbake.

Lucas gjør seg åpenbart best som idémaker, produsent og bakmann i filmproduksjoner. Riktignok både regisserte han og skrev manus til den første Star Wars-filmen, men både når det gjaldt The Empire Strikes Back og Return of the Jedi var han fornuftig nok til å overlate de jobbene til andre. Når han nå selv har påtatt seg disse oppgavene igjen i forbindelse med Star Wars Epiode I-III har det vært med svært varierende resultat.

Nettopp selve konseptet er det mest geniale med Indiana Jones-filmene - en tøff arkeolog som reiser verden rundt på jakt etter hemmelige skatter og på sin vei kommer i nærkontakt både med vakre kvinner og overnaturlige krefter. På den ene siden er han en akademiker som underviser halvinteresserte studenter i arkeologi, men han er virkelig i sitt rette element når han kan ta på seg skinnjakken og den berømte hatten og svinge pisken i det ene knipetaket vanskeligere enn det andre, enten det er i Sør-Amerikas jungel, i det kalde Tibet eller i den egyptiske ørken. At det er så langt fra en virkelig arkeologs gjennomsnittlige arbeidsdag som det går an å komme får så heller være - dette er eventyr for alle penga og da er det meste mulig.

Det andre grunnleggende geniale med Indiana Jones-filmene er tidsepoken fortellingene er lagt til. I stedet for å utspille seg i moderne tid er handlingen lagt til mellomkrigstiden, med alle de filmatiske begrensningene og mulighetene det innebærer. Begrensninger i den forstand at man da ikke har kunnet inkludere alle slags nymotens teknologi og kjøretøy (stikkord: James Bond), og muligheter fordi Spielberg og Lucas dermed har tvunget seg selv til å lage et annerledes actioneventyr innenfor de gitte rammene, og det med stort hell.

Den første Indiana Jones-filmen holder seg utrolig godt, alderen tatt i betraktning. Indiana Jones er filmlaging på en måte vi antakelig aldri vil få oppleve igjen. Man kan forestille seg hvordan noen av scenene i denne filmen ville blitt laget i dag med bruk av spesialeffekter. Når vår helt løper for livet for å komme unna en gigantisk rullestein som er i ferd med å knuse ham, så er det løst med bruk av "ekte", fysiske gjenstander, og ikke data-animasjoner.

Dette gir en ekthet og substans man ikke ser lenger - til tross for stadige nyvinninger innen spesialeffekter så er det ingenting som slår gode gamle fysiske stunts og effekter når de bare gjøres på den riktige måten. For selv når datagenererte effekter gjøres på sitt aller beste, så er det som om i hvert fall underbevisstheten oppfatter at det er noe som ikke helt stemmer - bevegelsene er kanskje ikke helt riktige eller skyggeleggingen er litt feil, et eller annet er det noe som forteller deg at du blir lurt. Slik er det ikke i Raiders of the Lost Ark.

Er det mulig å forestile seg en annen skuespiller i Indiana Jones-rollen enn Harrison Ford? På samme måte som vi skal være glade for at det var han som fikk rollen som Han Solo i Star Wars-filmene så er det vanskelig å tenke seg noen andre i rollen som Indiana Jones. Og når man tenker litt etter så har de forøvrig ganske mye til felles de to karakterene, rompiraten Han solo og arkeologpiraten Dr. Jones...

Indiana Jones er forøvrig nok en påminnelse om at Harrison Ford hadde sitt karrierehøydepunkt på 70- og 80-tallet, da han spilte i filmer som Force 10 From Navarone, Star Wars, Blade Runner og selvfølgelig Indiana Jones. Siden den gang har det ærlig talt gått litt i utforbakke med mannen, og selv om han definitivt har spilt mange roller siden den gang har han liksom ikke nådd helt opp mot gamle høyder.

Den kvinnelige motspilleren er Karen Allen, som kanskje ikke har helt den utstrålingen man kunne håpe på, og hun blir litt for lett i samspillet med Ford. Hun har knapt gjort seg noe særlig bemerket siden - det er neppe tilfeldig at hun ikke er blant de helt store navnene i Hollywood. Ellers møter vi John Rhys-Davies (nå for evig forbundet med rollen som Gimli i LOTR-trilogien) i rollen den godslige hjelperen Sallah, og Paul Freeman som spiller Dr. Belloq på en måte som gjør at han framstår som en litt mer sofistikert bad guy enn man kunne frykte.

Jakten på arken foregår i et høyt tempo uten at det blir for heseblesende. I mange av de mer moderne action-filmene kan man lett få inntrykk av at det er antall eksplosjoner og biljakter per minutt som er det avgjørende kriteriet for suksess - på den måten blir man som seer lett overmettet. Etter undertegnedes mening (her vil noen sikkert være uenige) skal ikke action-sekvensene være et mål i seg, men heller bidra til å bygge opp under en god historie. Det er noe Spielberg lykkes med i Raiders of the Lost Ark, og samtidig er det en type action som gjøres med humor og glimt i øyet, akkurat slik det skal være. Av og til kan den nesten være litt tegneserieaktig i stilen - noen av effektene faller litt igjennom (som for eksempel sekvensen med Marion og alle skjelettene), men det blir for detaljer å regne i denne sammenheng.

En anmeldelse av Indiana Jones vil selvfølgelig ikke være komplett uten en setning eller to om musikken til John Williams. Og siden vi allerede har trukket en parallell til Star Wars-filmene så er det vel bare det å si at Williams’ bidrag er en like viktig stemningsskaper i Indiana Jones-universet som i den berømte galaksen langt, langt borte. Han har satt en egen standard for filmmusikk som mange har prøvd å gjøre etter ham.

Den første Indiana Jones-filmen er en skikkelig klassiker som denne anmelderen vil anbefale på det varmeste. Raiders of the Lost Ark er en eventyrfortelling med alle de riktige elementene og den er gjennomført på en genial måte. Vel å merke begynner den etter hvert å bli noen år gammel, men takket være Spielberg og Lucas er dette nesten for en styrke å regne, og det er det ikke ofte man kan si om en actionfilm.

Teknisk
Filmens alder tatt i betraktning holder bildet på denne DVD-utgivelsen en høy kvalitet. Både skarpheten og fargegjengivelsen er utmerket, og det er ingen tegn til artefakter av noe slag. Det er kanskje ikke så rart når man vet at selskapet Lowry Digital, som har hatt ansvaret for restaureringen av denne filmen, fjernet noen hundretusen urenheter fra originalen før overføringen til DVD. Men det er ikke det eneste som er fjernet. I originalutgaven av Raiders kan man i en av scenene (Well of Soul) tydelig se gjenskinnet av en av kobraslangene i glassplaten som tydeligvis har blitt plassert mellom den og Harrison Ford av sikkerthetsgrunner. Både denne og en del andre "feil" (visstnok 14 i alt) er nå fjernet

Lyden kommer i form av et remikset spor i Dolby Digital 5.1. Det er kanskje ikke fullt så rikt som man kan forvente av dagens produskjoner, men dialogen er skarp og det gjøres til dels aktiv bruk av surroundkanalene, hør spesielt på lyden i rullestein-scenen for bra surround-vare. Det hele suppleres på en utmerket måte av musikken til John Williams. Alt i alt bidrar det i stor grad til å skape en fin eventyratmosfære.

Den største svakheten med platen er faktisk gjennomføringen av menyene. Det skulle man jammen ikke tro når man vet hva Lucasfilm tidligere har prestert på den fronten. Utgivelsene av de nye Star Wars-filmene er et godt eksempel. En eller annen effekt har blitt benyttet på noe av originalfilmen slik at den har fått et slags utflytende, tegneserieaktig preg. Litt vanskelig å se hva som var hensikten med å gjøre dette i utgangspunktet, men resultatet ser bare billig og amatørmessig ut.

DVD’en inneholder ikke noe bonusmateriale av betydning, ettersom den er en del av The Adventures of Indiana Jones-boksen sammen med de to andre filmene i serien. Alt supplementet finnes på en fjerde bonusplate. Man kunne selvfølgelig håpet på et kommentarspor med Lucas, Spielberg og Ford (hadde det vært rått, eller?), men den gang ei. Spielberg synes generelt å ha lite overs til kommentarspor, og det er vel ikke usannsynlig at det er en del av forklaringen.

 

Alt innhold copyright © CINERAMA 1998 - 2022