Traffic (2000)
Den håpløse kampen
Undertegnede fikk umiddelbart sansen for Steven Soderberghs kvaliteter som regissør etter å ha sett "Sex, Lies and Videotape" fra 1989. Hans senere produksjoner har også falt i smak, og med Traffic plasserer han seg som regissør helt i eliteklassen. Mange mener at Traffic burde vunnet Oscar for beste film i 2000 (som kjent vant Gladiator), men Soderbergh fikk da i hvert fall prisen for beste regi for Traffic.
Filmen er delvis basert på en engelsk miniserie kalt Traffik (ja, med k), som tok for seg narkotikaproblemet fra ulike vinkler, og akkurat som miniserien er spillefilmen en tredelt historie, der vi følger ulike personer skjebne i en drøy måned. En komplisert fortellerteknikk, men Soderbergh kommer altså ut av det med flagget til topps.
En av fortellingene kretser rundt en politimann i Tijuana, Javier Rodriguez (Benicio del Toro), som arbeider i et komplett gjennomkorrupt system der man må kjenne alle bakveiene og vite hvem som står i ledtog med hvem for i det hele tatt å overleve, og selvsagt også for å få ting gjort. Sammen med sin partner dumper han inn i en større Tijuana-basert narkoliga, og får uventet hjelp fra en general som har ansvaret for opprydningen i narko-problemet.
Historie nummer to er om dommeren Bob Wakefield (Michael Douglas), som blir utpekt som spesialrådgiver på narkotikaspørsmål, og skal utarbeide en ny plan for å bekjempe problemet. Han bruker de første ukene i sin nye stilling til å sette seg inn i saken, og blir omtrent druknet i råd og forespørsler fra alle slags interessegrupper. Han oppsøker også "frontlinjene", og forsøker å knytte kontakter til nettopp Mexico. Men hele hans nye karriere står på spill for ham når han oppdager at narkotika også har blitt en familiesak.
Den tredje hovedfortellingen dreier seg om en "forretningsmann" i Sør-California, som har bygget et forretningsimperium og et luksusliv rundt import av illegale stoffer fra Mexico. En dag blir han arrestert, og opplysningene om hva mannens business EGENTLIG er, kommer som lyn på klar himmel for hans kone (Catherine Zeta-Jones), men hun viser seg å ha overlevelses-instinkt...
De tre trådene flettes utmerket sammen til en helhetlig fortelling om narkotikatrafikkens mange sider. Disse hovedstammene er også ornamentert med spennende grener som gjør at Traffic gir inntrykk av å danne et nesten komplett bilde av situasjonen, uten at filmen blir belærende eller for overveldende.
Soderbergh - som i tillegg til regi også står for foto - bruker håndholdt kamera nesten hele veien gjennom, og gir deg som seer følelsen av at hendelsene utspiller seg foran øynene dine, i en nesten dokumentarisk stil. Samtidig brukes det spesielle fargetoner og filtre som gir en viss avstand til hendelsene på skjermen, og som også identifiserer de ulike hovedhistoriene med hver sine stiler. Meget, meget elegant!
Plasseringen av skuespillere i de ulike rollene er også usedvanlig vellykket. Spesielt imponerer Benicio Del Toro i rollen i rollen som politimannen Rodriguez, Michael Douglas er også suveren i framstillingen av den etter hvert noe vaklende dommer/politikeren, og Erika Christensen som hans unge datter Caroline spiller også aldeles fortreffelig! Catherine Zeta-Jones viser at hun behersker mer komplekse roller, og ut over disse ansiktene som vi stadig ser, er filmen fylt av kvalitetsskuespill helt ned til de minste roller. Virkelig flott å se!
De spesielle tekniske grepene ved fotografiet blir greit formidlet på denne DVD-utgaven fra Scanbox, som serverer god bildekvalitet i 16:9-optimalisert utgave (1.85:1-format), og lyd valgfritt i Dolby Digital 5.1 eller 2.0. En så stor tittel som Traffic (som åpenbart også er Scanbox' største satsning høsten 2001) hadde imidlertid fortjent en skikkelig Special Edition på DVD. På denne utgaven får vi med en god bunke med tekstsider om produksjonen og personene bak filmen, vi får syv minutter med B-roll klipp (en løk som står med videokamera og filmer hva hovedkamera egentlig driver med - ufattelig lite interessant å se på når dette ikke er brukt i en sammenheng og det ikke følger med noen kommentarer!!), trailere og et fotogalleri. Knapt noe å hoppe i taket over, og ærlig talt alt for slapt til en film som dette, men vi lar være å trekke i karakteren siden filmen ellers er så solid.
Selv om man knapt kan oppsummere et så komplekst problem på drøye to timer, sitter man uansett igjen med en ganske så klar følelse av at hele krigen mot narkotika er temmelig håpløs. Det fortelles også i tekstsidene i bonusmaterialet at man under arbeidet med manus opplevde at nesten alle eksperter man konsulterte i saken var enige om at ingen ting ser ut til å nytte. Traffics budskap er således ikke noe resultatet av regissøren misantropi, men kanskje ligger den ganske nær opptil virkeligheten i sin karakteristikk av problemet. (Faktisk sitter man underveis og lurer på om ikke de har et godt poeng, de som foreslår å legalisere narkotika for på den måten å få has på all den forbryterske virksomheten illegale stoffer fører med seg...)
Nåvel, vi får la de tusen hjem ta seg av den politiske debatten. Uansett er dette en svært engasjerende film som man absolutt bør ha i samlingen!