Dune (1984)
Obligatorisk sci-fi-klassiker
Dune befinner seg blant de største og mest betydningsfulle filmene innen sci-fi-genren, og er i manges øyne på høyde med klassikere som Alien og Star Wars. Man kan trygt si at filmen er unik, takket være historien, og karakterene som er med. Det er nok en av grunnene til at den har nådd så høyt - at den skiller seg ut.
De som er opptatt av dataspill bør vite at denne filmen er opphavet til de populære "Command & Conquer"-spillene. Det første spillet i serien het enkelt og greit Dune, og når så Dune 2 kom innførte dette spillet et konsept kalt Real Time Strategy, som har vært å finne i utallige spill siden.
Handlingsmønsteret er forholdsvis komplisert, og det kan være vanskelig å få med seg alt første gang man ser filmen. Persongalleriet utvides hele tiden, og man blir ikke godt kjent med hver enkelt karakter før den neste blir introdusert. Her er imidlertid historien i grove trekk: I det kjente univers er det fire planeter av spesiell viktighet. Dune (eller Arrakis) er en ørken-planet som har en meget verdifull ressurs - nemlig Krydderet Melange. Dette krydderet brukes til å reise i verdensrommet - uten å bevege seg. Krydderet er således svært ettertraktet, men utvinnes bare av Fremens - et folkeslag som lever i stort antall på Dune.
Planeten Caladan huser Atreides-riket - de gode. Baron Harkonnen og hans tilhengere holder til på planeten Giedi Prime. På den fjerde og siste planeten, Kaitain, bor keiseren. Alle kongehusene har en felles interesse: Å få full kontroll over krydderproduksjonen på Dune - og således oppstår konflikten mellom de utrolig mektige imperiene.
Det er mange kjente skuespillere med i Dune. Mange av disse har blitt kjent nettopp gjennom denne, og nyere filmer av David Lynch. Kyle MacLachlan, som har hovedrollen i Dune, gjorde en strålende rolle som FBI-agenten Dale Cooper i TV-serien Twin Peaks, som gikk tidlig på nittitallet. Her viser han ikke like mye erfaring som skuespiller, men Dune ble spilt inn tidlig i karrieren hans, så vi får bare unnskylde.
Kyle MacLachlan medvirket senere i Oscar-belønnede Blue Velvet, også i regi av David Lynch. Sting er i dag mest kjent for sin solokarriere som popartist. Han har medvirket i en del filmer også, men det er for det meste snakk om biroller. I Dune er han på parti med de onde Harkonnens, og er tilsynelatende godt fornøyd med det :-)
Teknisk
Den tekniske delen er ikke det aller beste vi har sett. Bildet viser at filmen er noen år gammel (til en viss grad), og ettersom bildet i tillegg bare er i 4:3 letterbox er det en tanke grovt og kornete. Fargene er litt brune og mørke, men bildet er nok bare slik. Når vi snakker om klassiker som Dune, synes vi at en 16:9-optimalisering hadde vært på sin plass, men bildet tar seg faktisk overraskende godt ut i 4:3 letterbox.
Lyden er remastret til Dolby Digital 5.1, og dette er lang i fra den dårligste konvertering vi har hørt. Dessverre ble filmene på denne tiden vanligvis tilvirket med stereo eller Dolby Surround, og det er selvsagt store begrensninger for hva man kan gjøre ut av et slikt lydspor. Kostnadene er jo i alle tilfeller den viktigste faktoren.
Til en slik spesiell film er selvsagt bonusmaterialet ekstra viktig, og dermed kan vi nok ikke si oss helt fornøyd med det vi finner her: Forfilmen og noen få biografier er alt som finnes på platen.
Hvis du skal lese undertitlene (som kun finnes på engelsk) på en widescreen-TV er det et krav at bildet er flyttbart i vertikal retning, ellers vil teksten havne delvis utenfor bildet.
Man kan trygt si at utgivelsen har enkelte mangler og svakheter, men bildet og lyden (de viktigste tingene) holder tilfredsstillende standard. Det er fristende å gi en sekser, men den havnet på karakterern fem på grunn av det tekniske. Vi vil imidlertid uansett anbefale denne utgivelsen. Så kan vi jo bare håpe på at det kommer en forbedret DVD-utgave en gang i framtiden.