
Fearless (2006)
Intet nytt under solen
Kampsport fra øverste hylle veier delvis opp for en klisjéfylt historie i det Jet Li har sagt blir hans siste martial arts-film.
Etter en liten innledning med noen historiske fakta som Fearless er løst basert på, blir vi elegant og med visuell prakt ledet inn i en arena der Jet Li med letthet banker opp alle de europeiske utfordrerne som kommer mot ham med bare never, sverd og spyd. Vi er i Kina i 1910, og wushu-mester Huo Yuanjia (Jet Li) er i ferd med å forsvare Kinas ære etter at de vestlige landene har satt sitt preg på landet. Det gjenstår bare én motstander, japaneren Anno Tanaka (Shido Nakamura). Men først hopper vi 30 år tilbake i tid.
Historien i Fearless er til tider lite mer enn en laber klisjé bygd rundt tilsynelatende grenseløse mengder moral. Å drepe fører ingenting godt med seg. Du bør ikke drikke for mye. Du bør sette pris på familien din. Foreldrene dine visste nok best likevel. Men i den første halvdelen av filmen er det knapt nok noe historie uansett. Det er nemlig først og fremst en visuelt storslagen film – bokstavelig talt fylt opp med heftig, brutal og velkoreografert kampsport. Og der har de ikke lagt fingrene imellom.
Som guttunge blir Yuanjia knust av å se sin far tape for en erkerival, og han havner selv i en slåsskamp med seiersherrens sønn. Han får juling. Sugen på hevn sverger han på aldri å bli beseiret igjen, og han gjør alt i sin makt for å bli den beste av de beste. Men det går alt for langt, og han lærer en lekse som vil forandre livet hans.
I starten av filmen hopper vi fra sekvens til sekvens med voldsom og på samme tid svært grasiøs kampsport. En blodig ballett med fortfilm, sakte film, overblikk og nærbilder rørt sammen til en helhet som ser fordømt bra ut. Kampsportsekvensene bærer tydelig preg av å være koreografert av Woo-ping Yuan, mannen som har skapt tidløse kampscener i The Matrix, Kill Bill og Snikende Tiger, Skjult Drage. Scenene innimellom kampene har jeg ikke like mange godord å dele ut til. I alle fall ikke i starten.
Halve filmen er gått før historien i Fearless begynner å ta tak. Dramaturgien er fullt ut basert på den klassiske malen fra Hollywood, og først i det store ”point of no return” begynner historien å ta seg opp. Klisjeene er utvilsomt til stede, men som de enkle menneskene vi er ønsker vi likevel å se hvordan det går denne gangen. Den intense kampsporten blir for en stund byttet ut med fantastisk vakker natur og en slags diffus historie med kjærlighet, savn og forandring som viktige ingredienser. Og så er det tid for å dra tilbake til røttene som et nytt og bedre menneske.
Alt i alt er ikke Fearless en film for dem som ønsker en dypsindig historie eller fremragende skuespillerprestasjoner. Temaene på overflaten er brukt opp, og de underliggende er litt for store til at filmen klarer å ta bruk av dem. Til gjengjeld er det en fest av en actionfilm, og hvis det er det du forventer deg, og ikke stort mer, er den absolutt verd å se. Dette er en pornofilm for de kampsportglade.
Bildet
Om det visuelle i en film skal klare å skyve historien ut på sidelinjen bør vi snakke høy kvalitet. Og Fearless leverer. Ikke bare er det en fotografisk prestasjon, det er også sylskarpt og nyansert i 2.40:1 high definition widescreen. Fargene er klare og sterke, og spesielt oversiktsbildene og natursekvensene er virkelig vakre i 1080p.
Lyden
Lyden, i dts-hd master audio 5.1, er tvers igjennom god. Kampsportscenene virker naturlige og ikke tilgjort.
Bonus
Du kan velge hvilket språk du vil ha på teksten. Og før du kommer til ”menyen” vises noen trailere. Ikke noe som helst, med andre ord. Stort trekk for total mangel på bonusmateriell.