
Jomfruen & menneskedyret [Classic Cinema Collection] (1975)
Uklippet og utemmet
Erotisk skandalefilm som imponerer med usedvanlig god kunstnerisk kvalitet.
Grafiske bilder av hester som parer, en kvinne som brystpuler og masturberer et beist med føttene, en pedofil prest, barn innelåst i et skap mens moren har sex med en svart mann, og onanering med en rose. Walerian Borowczyk sjokkerte filmverdenen med denne historien om seksualitetens skyggesider, og den fortsetter å sjokkere med sine grafiske bilder den dag i dag.
Borowczyk fører oss inn i historien om skjønnheten og udyret, men i stedet for en romantisert og seksuelt uskyldig historie har den polske regissøren og animatøren løftet opp den undertrykte tematikken som alltid har lurt rett under overflaten. Nemlig seksualiteten mellom menneske og dyr.
Pierre de l’Esperance (Guy Tréjan) er begeistret over at hans sønn Mathurin (Pierre Benedetti) skal gifte seg med den skjønne Lucy (Lisbeth Hummel) fra den rike familien Broadhurst. Han gjør alt for at giftemålet skal gå vellykket, men problemene oppstår i det Lucy og hennes tante Virginia (Elisabeth Kaza) ankommer åstedet. Pierre forsøker å få en kardinal til å komme for å vie de to, men den bestialske hemmeligheten til sønnen står i fare for å bli avslørt i det husets eldste forsøker å stoppe kardinalen fra å komme og dermed forpurre at Mathurin kan videreføre familiens uhyrlige forbannelse.
La Bête er basert på en 25 minutter lang sekvens kalt La véritable histoire de la bête du Gévaudan (Den virkelige historien om uhyret fra Gévaudan), som først ble vist som en del av Borowczyks film Contes Immoraux (Umoralske fortellinger) fra 1973. Sekvensen, som var en lang scene hvor en kvinne blir voldtatt av et beist, ble fjernet fra Contes Immoraux siden den ikke passet særlig godt inn, og ble lagt til side i to år, for så å bli hentet opp igjen og forlenget med 70 minutter for å putte denne scenen inn i en kontekst. I La Bete kan vi se denne scenen som en lang drømmesekvens mot slutten av filmen. Dette til tross, scenen ble originalt laget som et bestillingsverk til Alain Fleischers Les rendez-vous en forèt, men Fleischer nektet å benytte den.
Borowczyk ødela på mange måter sitt rykte og sin status i Polen da han lagde filmen Contes Immoraux. La Bête var en ytterligere skandale med sin seksuelle undertrykte tematikk og grafisk nakenhet. Men La Bête er så langt mer enn skandale og nakenhet, for selv om store deler av filmen inneholder bar hud og kopulerende mennesker og dyr, så er dette et meget godt filmatisk verk. Filmatisk kvalitet og pornografisk innhold har jo som kjent ikke for vane å gå hånd i hånd.
Historien fremstår noe rotete og tidvis vanskelig å forstå, noen scener er (ufrivillig?) ekstremt komiske, andre med unødvendig sexistiske innzooming på kjønnsorganger, og den avsluttende moralen noe påtvunget, men helhetlig er dette en nesten overraskende god og kunstnerisk gjennomført film. Det seksuelle innholdet er fortsatt forstyrrende og ubehagelig å se på, men tematikken og budskapet er like levende i dag som i 1975.
Teknisk
Bildet på utgivelsen er i anamorf widescreen (1.66:1), som er det originale bildeformatet. Bildekvaliteten er, som 70-tallsfilm vanligvis er, noe blass, men det er kun minimale forstyrrelser i form av filmskade på bildet. Bildet er noe kornete og støyete, så selv om kvaliteten er mer enn tilfredsstillende så er dette langt ifra HD-kvalitet.
Lydsporet er fransk DD stereo. Mesteparten av talen foregår på fransk, men med noen innslag av engelsk. Lyden er en anelse skarp og livløs, men ikke så ille at det virker forstyrrende. Lyden er av grei kvalitet.
Denne utgivelsen har et godt utvalg av ekstramateriale, og viktigst er her en ni minutter lang minidokumentar om filmen. Lyden på dokumentaren er skrøpelig, men har et meget dyptgående og interessant innhold. I tillegg til denne kan vi finne en original trailer til filmen, fakta om filmen og en biografi om regissøren, et bildegalleri, og trailere til andre filmer (bla. Borowczyks film Contes Immoraux [Umoralske fortellinger] som AWE/VME også har gitt ut). Med i coveret ligger også et firesiders hefte med en interessant artikkel skrevet av Thure Munkholm.