Hollow Man [Special Edition] (2000)
Usynlig thriller
Dette er den moderne versjonen av en litterær klassiker. Dessverre er det en filmatisk fiasko som ikke egner seg til annet enn å vise fram "hvor utrolig mye kult man kan gjøre på data". Filmeffektene i Hollow Man er temmelig gode, men det er også alt positivt vi kan si om Paul Verhoevens siste epos.
Denne nederlandske regissøren har tidligere gitt oss minneverdige filmer som Basic Instinct (1992) og Total Recall (1990), men han står også bak flausen Showgirls (1995) -- for ikke å snakke om søppelfilmen Robocop (1987). Det er synd at årets epos ligger atskillig nærmere Showgirls enn Total Recall i underholdningsverdi. Filmen er også svakere enn Starship Troopers (1997) -- som av en eller annen merkelig grunn fikk kultstatus blant kvisete DVD-eiere.
Hollow Man lider under en av filmhistoriens mest seiglivede klisjeer: Historien om den gale vitenskapsmannen som går til grunne fordi han ikke ser de etiske problemstillingene hans arbeid skaper. Dette temaet er brukt med hell i noen få filmer, som for eksempel Frankenstein og Fluen (1986) -- samtidig finnes det utallige eksempler på elendige filmer med det samme temaet.
I Hollow Man heter den gale vitenskapsmannen Sebastian Caine (Kevin Bacon), og hans nemesis er søte og vakre Linda McKay (Elisabeth Shue). Da filmen starter har forskerteamet allerede klart å gjøre flere dyr usynlige, men de har ennå ikke klart å få dem tilbake til synlig tilstand igjen. Seint en mørk kveld klarer den så briljante (og spik spenna gale) vitenskapsmannen å knekke den siste gåten. Dagen etter blir en stor og hårete gorilla gjort synlig.
Nå kommer Caine på den gode ideen å selv la seg gjøre usynlig, som det første mennesket i historien. Eksperimentet må utføres i all hemmelighet, av den enkle grunn at ikke en kjeft i Pentagon ville funnet på å godkjenne noe så tåpelig som selv å være forsøkskanin for en helt ny teknologi.
Og det går til helvete...
Den gale vitenskapsmannen forblir usynlig, fordi formelen som fungerte så godt på gorillaen nekter å virke på Kevins Bacons rollefigur. Doktor surpomp blir snart drittlei av å leve innesperret i et laboratorium, og snart begynner han å stikke av om natten -- hvor han gjør noe så lite kreativt som å kikke på nakne damer...
Fra denne delen av filmen går lufta fullstendig ut av historien. Takket være elendig skuespillerinnsats og uinspirert regi utvikler Hollow Man seg til å bli en masete og rotete film hvor spenningen -- livskraften i en god thriller -- er fullstendig usynlig. Synd, fordi ideen bak filmen og Verhoevens merittliste burde tilsi at resultatet ble mye bedre enn dette.
Men for all del; flotte effekter!
DVD-utgaven er merket "special edition" og du får det distributøren lover: Det anamorfe bildet er upåklagelig både i farge, skarphet og komprimering. Lyden er litt over middels, uten at noen vil miste pusten. Med på kjøpet får du en mengde ekstramateriale, som eksempler på hvordan de flotte spesialeffektene ble laget.
Men ærlig talt, det har gått mer enn syv år siden vi så Jurassic Park, så noe grensesprengende teknologi er det vel ikke snakk om? Denne anmelderen er temmelig lei av at "alle" som bruker CGI på død og liv må hevde at det dreier seg om "cutting edge technology"...
Hollow Man er verken Matrix eller Phantom Menace.