
Firefox (1982)
Eastwood tok til vingene
Jeg savner den kalde krigen, Sovjetunionen og den gode, gamle spionthrilleren. Da er det godt gamle klassikere kommer ut på nytt.
Clint Eastwood hadde vært superstjerne i mange år i 1982. Han hadde spilt i en rekke filmer og Firefox var hans åttende film som regissør. Men det var den første filmen han laget som hadde banebrytende spesialeffekter. Jeg så filmen for første og eneste gang på VHS for mange år siden, og spørsmålet er jo om den har holdt seg?
Eastwood spiller den pensjonerte piloten Mitchell Gant. Han sliter med psykiske problem etter Vietnamkrigen og gjemmer seg i Alaskas villmark. Myndighetene tar kontakt og vil at han skal snike seg inn i Sovjet, stjele et topphemmelig jagerfly og komme seg helskinnet ut igjen.
Operasjonen er lang og vanskelig. Det er ikke lett å komme seg innenfor grensene med KGB snusende etter seg. Ingen dans på roser å komme seg inn på flybasen og det reneste helvete å fly ut av Sovjet med hele kommunistmaskinen i hælene.
Filmen er lang og spennende, av og til litt for lang, men hele tiden interessant. Det lages ikke film på denne måten lenger. Med lange innviklete forklaringer, og lange scener nesten uten dialog. Den er et vindu mot fortiden, både når det gjelder den politiske situasjonen i verden og et vindu mot hvordan film ble laget før i tiden.
Clint Eastwood var både produsent og regissør, i tillegg til å spille hovedrollen. Han gjør en god innsats, men de psykiske lidelsene hadde helt sikkert kommet bedre frem med en mer allsidig skuespiller i tittelrollen. Ikke misforstå, jeg forguder Eastwood, men han har aldri spilt på alle strengene når det gjelder uttrykk. Han viste seg fra en litt annen side i Hvit jeger sort hjerte, og ikke minst i Broene i Madison County, men det er stort sett jernansikt vi forbinder med ikonet Eastwood. Så også i Firefox. De beste scenene i Firefox er flukten fra KGB i Moskvas undergrunn, her aner vi sprekker i Eastwoods fasade, men han tetter dem fort igjen og blir den iskalde helten vi kjenner fra utallige filmer.
Noen av skuespillerne hadde passet best i Bonanza, og filmen er litt for lang enkelte steder, og skårer derfor ikke toppscore. Likevel var Blu-ray-utgaven et hyggelig gjensyn, spesialeffektene er selvsagt ikke i nærheten av dagens standard, men jeg har alltid ment at filmer skal nytes slik de en gang var. Ikke legg på nye effekter som i Star Wars, det ødelegger mye av sjarmen og autentisiteten, og for guds skyld ikke konverter gamle filmer til 3D! Firefox hadde banebrytende spesialeffekter i sin tid, av selveste John Dykstra, som sto bak effektene i nettopp Star Wars.
Liker du den kalde krigen, Clint Eastwood og spionthrillere kommer du til å like Firefox.
Teknisk
Ingenting å utsette på bilde og lyd. Fin restaurering av en snart tretti år gammel film. Ekstramaterialet er en dokumentarfilm fra 1982 som absolutt er verdt å få med seg.